jdeberg@trouw.nl taal

Eerbetoon op tv aan de makers van koppen in dagbladen

Taalvragen van lezers:

1201 Is het niet vreemd en vaak irritant dat het 'NOS-journaal' nieuws inleidt met onvolledige 'koppen' als 'TSN komende woensdag failliet' en 'Mars voor behoud FC Twente'?

Het journaal volgt hiermee soms een gewoonte van kranten. Woekerend met de ruimte schrappen hun (nieuws)koppenmakers vaak o.a. lidwoorden, persoonsvormen en het voorzetsel van. Een presentator van het journaal heeft inderdaad tijd genoeg voor volledige zinnen. Volgt hij toch wat wel de dodebomenmedia is genoemd, dan lijkt me dat vooral een eerbetoon. De praktijk van hun koppenmakers geldt voor hem kennelijk als standaard. Irritant lijkt me eerder de overname, in journaals en op teletekst, van krantennieuws zonder bronvermelding.

1202 Trouw schrijft soms 'gedachtes' in plaats van 'gedachten'. Waarom?

Waarschijnlijk omdat zo'n meervoud op -s ook in verzorgde spreektaal heel gewoon is en een moderne krant niet op stelten moet lopen. Dat meervouden als gedachtes en ziektes lelijk zijn, zoals sommigen menen, zou ik graag bewezen zien. Een apart geval vormen woorden als test. Ik zou er rekening mee houden dat menigeen (maar niet Van Dale) nog verschil lijkt te maken tussen testen ('hoofden', 'kommen') en tests ('proeven').

1203 Een oude tekst gewaagt van 'vier helpers van de Duivel'. Een inzender herinnert zich er drie: 'niemand ziet het', 'iedereen doet het' en 'deze ene keer maar'. Wat was, vraagt hij, het vierde excuus? Geen idee, maar misschien hebben lezers het antwoord paraat?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden