JA

Al een week rijdt Mustafa Karasahin uit Dordrecht mensen naar de stembus. Vorige week naar Antwerpen en terug, deze week naar Den Haag. "Ik vind het referendum zó belangrijk, zó cruciaal. Ik zou honderd keer op en neer rijden."


Tot dusver genoot Karasahin vooral enige bekendheid als zelfbenoemde 'bezwarentijger', die de gemeente Dordrecht bestookte met dwangsommen. Nu is hij ook referendumchauffeur. Belangeloos. En hoewel hij zelf groot voorstander is van president Erdogan, zou hij ook nee-stemmers vervoeren. "Vorige week vervoerde ik iemand, waarvan ik dacht dat hij nee zou stemmen. Wat bleek? Hij was tegen Erdogan, maar hij vond dat het systeem gewijzigd moet worden."


Vandaag haalt hij Kamil Cetin en diens vrouw, vader en moeder op. De familie Cetin stemt ja, zegt Kamil: "Erdogan is een groot leider. Hij heeft Turken weer trots gemaakt op hun land." Voorbij zijn de tijden dat Turkije om noodkrediet moest bedelen bij het Westen. Karasahin: "Turken liepen dertig jaar gebogen rond. Als een butler: 'Meneer Bush, wat kan ik voor u betekenen?'"


Nee, dan Erdogan. De Dordtenaren herinneren zich hoe hij in Davos de Israëlische president Peres de les las. "Hij zei: 'U moet naar mij luisteren, niet andersom' . Dat zien Turken graag: een sterke leider. Daadkrachtig."


Erdogan had wel wat diplomatieker mogen zijn tegen Duitsland en Nederland, vinden de mannen. Maar ja, die spierballentaal levert stemmen op. Het is dankzij de rel rond minister Kaya dat Karasahin nu mensen naar de stembus rijdt. "Ik zei meteen ja, toen ze me vroegen. De opkomst moet hoger worden dan bij de Nederlandse verkiezingen. Wij Turken laten ons niet betuttelen. We laten Rutte een poepje ruiken."


De mannen geloven niet dat Turkije een eenmansstaat wordt, als het ja-kamp wint. Karasahin: "Het nieuwe systeem is geen maatpak. Het is ook voor toekomstige presidenten." Het klopt dat Erdogan zich omringt met gelijkgestemden en dat hij weinig kritiek duldt. Maar is dat Erdogans schuld? Vergelijk hem met succestrainers als Mourinho en Van Gaal, zegt Karasahin. "Een voetbalcoach wil toch ook het beste team? Een andere assistent, een fysio extra. Erdogan laat zijn premier vervangen."


Bovendien: kan Erdogan er wat aan doen dat de oppositie zo ontzettend zwak is, vindt Karasahin. Weer een voetbalparallel: Bayern München wordt ook elk jaar kampioen. "Er is geen tegengewicht, omdat niemand in Erdogans schaduw kan staan."


Het busje komt aan in Den Haag. De familie Cetin gaat stemmen. Karasahin: "Ik denk dat in Den Haag heel veel nee gestemd gaat worden." Er wonen veel Koerden. "Veel van hen hebben hun Turkse nationaliteit opgegeven. Zo heeft dat nadeel ook weer zijn voordeel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden