jazz

LAREN (NH)- Het was dringen donderdagavond op het podium van Nick Vollebregts Jazzcafé. Voor een kwintetje biedt het ruimte genoeg, maar een bigband van twintig man, zoals Lucas van Merwijks Cu-Bop City Big Band, waar laat je die? Zeker als de zaal ook nog eens uitverkocht is!

KEES POLLING

Met een beetje passen en meten lukte het. En terwijl de temperaturen in het jazzcafé tropische waarden bereikten, zette Van Merwijks salsa-orkest de zaal op de kop met een eerbetoon aan het werk van de legendarische zanger/componist Benny Moré.

Eerder had Van Merwijk zijn aandacht gericht op de muziek van bandleider en componist Machito. Klonk de Cu-Bob City Big Band toen voornamelijk rommelig, in Nick Vollebregts Jazzcafé stond er daarentegen een goed ingespeeld orkest. Met musici afkomstig uit de Nederlandse jazz- en latintop, en met medewerking van de Colombiaanse pianist Edy Martinez, bracht Van Merwijk een fraaie hommage aan Moré.

Dat diens liedjes zo goed klonken, was vooral te danken aan de inzet van de musici. Maar ook aan Martinez, die alle stukken van Moré voor het salsaorkest meesterlijk arrangeerde.

Martinez behoort al jaren tot de internationale salsatop. Hij speelde met grootheden als Tito Puente, Eddie Palmieri, Ray Barreto, Mongo Santamaria, Celia Cruz en de eerder genoemde Machito.

De term 'Cu-Bop', die Van Merwijk hanteert voor zijn muziek, geeft aan dat salsa en jazz voor hem gelijke grootheden zijn. Met de saxofonisten Rolf Delfos, Benjamin Herman en Ben van den Dungen, en de trompettisten Jarmo Hoogendijk en Ruud Breuls kan er, wat de jazzinbreng betreft, weinig misgaan. Maar het wonderlijke van hun fusie van latin ritmes en melodieën met jazzimprovisaties is de wijze waarop beide stijlen elkaar beïnvloeden.

De jazzmusici soleerden met een andere swing, losser dan in de jazz gebruikelijk; de percussionisten (Nils Fischer en Gerardo Rosales op bongo's en Van Merwijk op slagwerk) stuwden de boel voortdurend op; zelfs Edy Martinez speelde voor een salsapianist verdienstelijke jazzsolo's.

Ophitsende vocalen Moré maakte in het bijzonder furore als zanger. Het was aan de Venezolaanse Yma America Martinez en de Panamees Miguel Montegro om diens rol te vervullen. Dat ging hen verrassend goed af. Met name Yma America imponeerde, onder meer in het uitdagende lied 'A romper el coco'. Wie even niet op haar presentatie lette, maar zich concentreerde op haar afwisselend meeslepende en ophitsende vocalen, herkende daarin zelfs af en toe Celia Cruz-achtige trekjes.

Ja, met deze musici en zangers mag dit Cu-bop-orkest er zeker zijn!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden