jazz

Edam (Mahogany Hall, 10), Velp (Kunsthuis 13, 11), Austerlitz (Beauforthuis, 12) en Baarn (Kunstmanifestatie, 12, 0.30 uur).

KEES POLLING

Het aardige van het trio van pianist Michiel Borstlap, trompettist Eric Vloeimans en cellist Ernst Reijseger is dat zij doorgaans in andere werelden opereren. Toch lopen zij elkaar in dit trio geen moment voor de voeten. Integendeel, juist vanuit de verschillen inspireren zij elkaar. Borstlap, die op 25 november in Washington de BMI Composers Award (tienduizend dollar) ontvangt voor zijn compositie 'Memory of Enchantment', is van huis uit een neobopper. Met zijn sextet brengt hij muziek waarin elementen uit traditionele jazz vitaal samengaan met aspecten van Europese improvisatiemuziek. Vloeimans maakt al lange tijd furore met zijn eigen kwartet, waarin hij eveneens vanuit bop-vormen trefzeker experimenteert met moderne improvisatie. Reijseger is de enige die zich uitsluitend met improvisatiemuziek bezighoudt. Toch ontbreekt het hem niet aan affiniteit met jazz. Thema's van oude standards grijpt hij aan om zijn eigen verhaal te vertellen: voortdurend vanuit respect en vol inlevingsvermogen voor de traditie.

De korte tournee geeft de musici de gelegenheid zich van hun beste kant te laten zien. Beproefde technieken en rare eigen speelvondsten krijgen een rol in sterk romantische melodieën en uitbundige dissonante akkoorden. Moeiteloos wisselen ze van het ene naar het andere thema en begeven ze zich op de meest vreemde en boeiende zijpaden. Griezelig, inderdaad. Maar bovenal mooi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden