jazz

Deze maand: Houten 17, Beverwijk, 24, Hoofddorp, 26. Daarna elders.

KEES POLLING

Een hoge herkenbaarheidsfactor typeerde ook het concertprogramma dat The Houdini's presenteerden in Den Bosch. Toen The Houdini's vorig jaar werd gevraagd mee te werken aan een project met strijkers rond Gershwins 'Porgy & Bess', oordeelden ze dat er in Gershwins tijd, vanaf circa 1935, meer mooie stukken geschreven waren. Na enig spitten kwamen ze uit bij vijf Amerikaanse songwriters. Deze groepeerden ze onder het kopje The Big Five. Behalve van Gershwin, waarvan ze nu eens geen stukken spelen uit 'Porgy & Bess', bevat The Big Five werk van Jerome Kern, Irving Berlin, Richard Rodgers en Cole Porter.

Zo'n programma lijkt een makkelijke formule: succes verzekerd. Maar The Houdini's maken zich er niet vanaf. De braafheid die het Gershwin-project met Nieuw Sinfonietta Amsterdam onlangs kenmerkte, is in The Big Five ver te zoeken. De zes musici spelen de oude jazzliedjes een stuk vrijer dan destijds gewoon was, meer vanuit de bebop-feeling waarin zij zo thuis zijn. In het heden belanden zij daarentegen niet. Dat is niet zo vreemd, want dat doen ze in hun eigen muziek ook niet. Maar daarin krijgt hun hardbop wel een zekere actualiteitswaarde, en juist die is in het toegankelijke The Big Five ver te zoeken.

Wat het programma redt, is het enthousiasme waarmee The Houdini's de oude, door de jazzwereld allang tot standards verheven liedjes vertolken. De solo's spetteren en gaan binnen de stilistische beperkingen alle kanten uit. Maar vooral de manier waarop trompettist Angelo Verploegen, tenorsaxofonist Barend Middelhoff en alt- en (zeer verrassend!) baritonsaxofonist Rolf Delfos samenspelen, is subliem. Alleen al de wijze waarop zij in Gershwins 'Slapp that funky bass' het door Marius Beets gespeelde basmotiefje overnemen, vormt een hoogtepunt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden