Jazzslagwerker Moholo staat centraal in project BIM-huis

HILVERSUM - Een paar maanden geleden werkte de zwarte Zuid

KEES POLLING

Zowel Moholo als McGregor maakte in Kaapstad deel uit van het legendarische kwintet The Blue Notes. In 1964 gaf een uitnodiging voor een optreden op het festival van Antibes in Frankrijk de groep de kans het steeds strenger optredende apartheidsregime te ontvluchten. Kort daarop streken de musici neer in Londen, waar ze al spoedig een welkome aanwinst bleken te zijn voor de tot dat moment wat al te star op Amerikaanse leest geschoeide jazzscene. Van de vijf Blue Notes-leden is Moholo de enig overgeblevene. McGregor overleed twee jaar geleden. Johnny Dyani, Dudu Pukwana en Mongezi Feza gingen hem voor.

De 52-jarige Louis Moholo verkeert gelukkig nog altijd in blakende staat van gezondheid. Morgen en zaterdag staat hij (vanaf 21.00 uur) centraal in een speciaal zomerproject in het BIM-huis. Onder het motto 'Ah... So you think you're ready to play with me', schetsen dertien musici, onder wie Moholo zelf, een 'Portret van Louis Moholo' - al kun je evenzeer stellen dat zij allen een hommage brengen aan The Blue Notes. Hoe dan ook, Moholo is te beluisteren in beproefde en nieuwe combinaties. De organisatie sluit andere, spontaan te vormen combinaties niet uit.

In zijn spel toont Moholo verwantschap met Amerikaanse jazzslagwerkers als Elvin Jones en Sunny Murray. Zijn spel is ongekend stuwend, nooit voorspelbaar en bevat duidelijk herkenbare elementen uit de kwela, de volksmuziek van de Zuidafrikaanse townships.

In de afgelopen decennia speelde Moholo met zowat iedereen uit de Amerikaanse freejazz en de Europese improvisatie-school. De afgelopen decennia leidde Moholo zijn eigen groepen: Moholo Unit, Spirits Rejoice, African Drum Ensemble en - recentelijk - Viva La Black.

Moholo treedt morgen aan met zijn Zwitserse pianiste Irene Schweizer, de Engelse saxofonist Evan parker, zijn landgenoot Sean Bergin, en, uit Nederland, bassist Ernst Glerum, trompettist Jarmo Hoogendijk en slagwerker Han Bennink. Zaterdag komen daar de Britse trompettist Claude Deppa en Misha Mengelbergs Instant Composers Pool bij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden