Jawel, positief nieuws over vaccinaties. Uit Pakistan

Een inenting tegen polio in Pakistan.Beeld AP

Polio is zo goed als verdwenen uit Pakistan. Volgens de lokale krant Express Tribune is er in de westelijke provincie Khyber-Pakhtunkhwa dit jaar nog geen enkel geval opgedoken. In 2014 kregen in hetzelfde gebied 247 mensen de ziekte. In de rest van het land is het aantal besmettingen in vier jaar tijd gezakt van 59 naar drie.

De Wereldgezondheidsorganisatie plaatste Pakistan in 2014 zelfs nog op een gevarenlijst. Alle ambassades in Islamabad kregen het advies om alleen visa te verstrekken aan Pakistanen die een bewijs van inenting konden overleggen. Dat was ook voor de Pakistaanse overheid een teken dat er iets moest gebeuren.

Datzelfde jaar begon het Pakistaanse leger aan een succesvol offensief om de Taliban uit delen van Khyber-Pakhtunkhwa te verdrijven. De jihadisten maakten er jarenlang de dienst uit en lieten geen vaccinatieteams toe. In 2014 doodden ze bij verschillende moordpartijen zelfs zeventien verplegers die kinderen inentten.

De Taliban voerden, net als predikanten op religieuze scholen, een campagne tegen vaccineren. Ouders kregen te horen dat vaccins slecht zijn voor hun kinderen. De middelen zouden gemaakt zijn door Amerikanen, joden of hindoes. Die hadden er onrein varkensbloed ingestopt, of anders een geheim ingrediënt om islamitische jongetjes impotent te maken.

In samenhang met het legeroffensief tegen de Taliban probeerde Pakistan ouders van het nut van vaccinaties te overtuigen. Soms ging dat goedschiks. Een voorlichtingscampagne maakte duidelijk dat er geen valide religieuze bezwaren tegen inenten bestaan, en dat de gebruikte middelen veilig zijn. Maar dwarsliggers werden met harde maatregelen aangepakt. Bij de wederopbouw van door oorlog verwoeste dorpen werd de elektriciteit pas aangesloten als ouders hun kinderen lieten vaccineren. 

Lees ook:

Italië schort vaccinatieplicht voor kinderen op, virologen verbijsterd

Tegenstanders van vaccinaties krijgen steun van de Italiaanse regering. Artsen en schooldirecteuren maken zich ernstige zorgen.

Vaccinaties verplichten? En goed opvoeden dan?

Steeds meer ouders kiezen ervoor hun kinderen niet te laten vaccineren en dat leidt tot soms heftige discussies. Trouw's Filosofisch Elftal buigt zich over de vraag: Zou de overheid inenten moeten verplichten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden