Jawel, de zorgpremie gaat in 2014 omlaag

Verzekeraar DSW overtreft verwachting: basispakket wordt 7,5 euro per maand goedkoper

Goed nieuws voor de consument. Op de derde dinsdag van september maakte minister Schippers (volksgezondheid) bekend dat de zorgpremie voor de basisverzekering in 2014 met 2 euro per maand naar beneden kan. Gisteren, op de vierde dinsdag van september, kwam de man aan het woord die er écht over gaat: Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW.

Hij is traditiegetrouw de eerste zorgverzekeraar die de premie voor de basisverzekering van het volgende jaar bekendmaakt. En hij kondigde een verlaging aan van 7,50 per maand. Een signaal aan andere zorgverzekeraars, die onderling scherp op prijs concurreren en alles op alles zullen zetten om hun klanten te behouden. Al was het maar omdat die voor een paar euro minder best een overstap willen overwegen. In 2012 wisselde een recordaantal mensen van zorgverzekeraar: 1,2 miljoen.

Ziekenhuisdirecteuren, apothekers, fysiotherapeuten en andere zorgaanbieders zullen hem knijpen. Zij vrezen dat zij die prijsverlaging moeten betalen. Want zorgverzekeraars zijn weliswaar in aantal klein, maar hun inkoopkracht is gigantisch, klagen zorgaanbieders al jaren. Contractonderhandelingen staan meer in het teken van prijzen dan kwaliteit van zorg, is hun verwijt. Zo dringt zich de parallel op met de supermarktbranche, waar het heel gewoon is dat ketens leveranciers laten meebetalen aan hun prijzenoorlogen of stuntaanbiedingen.

Afgelopen week bijvoorbeeld meldde Hugo Keuzenkamp, bestuursvoorzitter van het Hoornse Westfriesgasthuis en hoogleraar verzekeringskunde aan de Universiteit van Amsterdam, dat een ziekenhuis in het midden van het land voor volgend jaar een korting van liefst 14 procent heeft opgelegd gekregen van een zorgverzekeraar. Het is onwaarschijnlijk dat die korting overeind blijft, want geen zorgverzekeraar wil als 'ziekenhuisslachter' te boek komen te staan. Het geeft wel aan de het spel hard gespeeld wordt.

Anderzijds: ziekenhuizen hebben het tegenwoordig minder druk. In 2012 daalde voor het eerst in de geschiedenis de omzet met gemiddeld 1 procent. Een verklaring is waarschijnlijk de crisis. In zulke tijden, zo leert de geschiedenis, daalt de vraag naar zorg. Om vervolgens bij economisch herstel te exploderen, aldus Keuzenkamp. Maar feit is dat de omzetkrimp ook in 2013 en volgend jaar doorzet. Logisch dus dat de verzekeraars kansen ruiken. Al is die ruimte nog lang geen 14 procent.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden