Update

'Jasper S. bekende al na 10 minuten moord op Marianne'

Advocaat Jan Vlug. Beeld epa
Advocaat Jan Vlug.Beeld epa

Jasper S. heeft al in het eerste gesprek met zijn advocaat Jan Vlug de moord op Marianne Vaatstra bekend. Dat zei Vlug donderdagavond in Nieuwsuur. Na 10 minuten zei S. dat ze wel in de goede richting zochten. 'Goh, dat U mij nog bij wil staan. Ik heb het gedaan', zei S. in dat gesprek.

Redactie

'Dan stolt het bloed wel even in je aderen', aldus Vlug. Er is bloed, sperma en haar op de kleding van Marianne gevonden. Haar BH was een van de moordwapens; Marianne werd daarmee gewurgd.

S. heeft zichzelf laten betrappen, zei Vlug verder. Daarom deed hij mee aan het DNA-onderzoek. 'Hij voelde dat het spel uit was', aldus Vlug. S. heeft naar eigen zeggen 13 jaar gezwegen om zijn gezin te beschermen.

Volgens Vlug kan Jasper S. zich met de beste wil van de wereld niet indenken waarom hij heeft gedaan, wat hij heeft gedaan. De advocaat zegt dat S. de bewuste nacht op de fiets van huis was gereden, omdat hij stress in zijn leven had en hij de zaken op een rijtje wilde zetten. Hij is Marianne 'volstrekt toevallig' tegengekomen. Het feit dat hij een mes op zak had, is volgens Vlug niet verwonderlijk: 'Dat heeft iedere boer in die omgeving'.

Liefdevol gezin
De politie ontving Jasper S. donderdag op een politiebureau in Zwolle. Daar was ook de familie van S. aanwezig. Volgens Vlug is het een liefdevol gezin. 'We laten je niet in de steek, hebben ze tegen S. gezegd. Ik heb hartverscheurend verdriet gezien. Ik heb geen woede gezien.'

Voor Vlug is het een 'volkomen raadsel' waarom S. Marianne heeft vermoord. Hij noemt S. een hardwerkende boer, een aardige man en een goede vader. Vlug weet nog niet of Jasper S. de vader van Marianne wil spreken. Bauke Vaatstra heeft gezegd dat hij zo'n gesprek graag zou willen, om het verhaal van S. zelf te horen.

Vlug zegt er niet over te twijfelen dat Jasper S. daadwerkelijk de dader is. 'De moord is opgelost.' Of Jasper S. toerekeningsvatbaar was op het moment van de moord, is de vraag, zegt Vlug. Hij verwacht dat de rechtszaak ergens rond mei volgend jaar zal starten.

Bekend
Jasper S. bekende eerder donderdag de moord op en verkrachting van Marianne Vaatstra. Het Openbaar Ministerie liet dat weten. De 45-jarige man uit Oudwoude verklaarde tijdens een verhoor bij de politie dat hij Marianne in de nacht van 1 mei 1999 in een weiland aan de Keningswei in Veenklooster heeft verkracht en van het leven heeft beroofd.

Getekend portret van Jasper S. Beeld ANP
Getekend portret van Jasper S.Beeld ANP

Hij verklaarde dat hij Marianne niet kende maar haar toevallig die nacht tegen is gekomen. Hij heeft Marianne onder bedreiging van een mes meegenomen het weiland in. De familie van Marianne Vaatstra is op de hoogte gebracht van wat de verdachte tijdens het verhoor heeft verklaard.

Voorarrest
Woensdag besloot de raadkamer van de rechtbank in Leeuwarden Jasper S. 90 dagen in voorarrest te houden. Hij zat toen al ruim 2 weken in beperkingen; dat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, alleen met zijn advocaat. De officier van justitie heeft, nu er een bekentenis ligt, donderdag opdracht gegeven om de beperkingen op te heffen.

S. werd 19 november aangehouden in zijn woonplaats Oudwoude, op luttele kilometers van het weiland bij Veenklooster waar het lichaam van de toen 16-jarige Marianne werd aangetroffen. Politie en justitie kwamen hem op het spoor na een match in het een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Zo'n 6500 mannen in Noord-Friesland stonden DNA af in een laatste poging van justitie om ruim 13 jaar na dato de moordenaar van Marianne te vinden.

Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra, toont een foto van zijn dochter. Dertien jaar na de moord werd de 45-jarige Jasper S. als verdachte gearresteerd. Beeld ANP
Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra, toont een foto van zijn dochter. Dertien jaar na de moord werd de 45-jarige Jasper S. als verdachte gearresteerd.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden