Jasmijn is niet van mij maar van de wereld

Wat voor opvoeder bent u? Sensitief of streng? Trouw vraagt het bekende Nederlanders. Aflevering 5: Chazia Mourali (46), presentatrice en columniste.

Sinds de geboorte van haar dochter Jasmijn (2,5) zoekt presentatrice Chazia Mourali naar een balans tussen loslaten en beschermen: „Vanaf het begin had ik het gevoel 'Jasmijn is niet van mij, maar van de wereld', legt Mourali uit. „Ze moet haar vleugels kunnen uitslaan en ze mag altijd terugkeren. Ze moet de kracht krijgen om uit te vliegen.”

Mourali liet daar geen gras over groeien. Al met vier maanden ging Jasmijn uit logeren. Mourali vertrouwde haar baby toe aan haar buurvrouw, zodat zij met haar man even bij kon komen in Parijs. „Mijn buurvrouw is een soort oermoeder. Ze heeft drie kinderen. Voor Jasmijn is het een kans om te ervaren hoe het is om in een grote familie te leven.”

Een van de pijlers in de opvoeding van Jasmijn is haar sociale ontwikkeling. „Het was wel duidelijk dat ik na mijn 43ste niet nog tien kinderen zou krijgen”, verklaart Mourali nuchter. Daarom bracht ze haar dochter vanaf acht maanden bewust drie dagen in de week naar de crèche. „Voor een enig kind is het een manier om te leren dat ze moet wachten en delen met anderen. Ze merkt er dat het universum niet alleen om haar draait. Bovendien leert ze er hoe ze het een ander kind naar de zin kan maken en zorgzaam kan zijn voor een ander.”

Vóór de geboorte van Jasmijn had Mourali geen uitgewerkt plan over opvoeding. „Maar door mijn werk als presentatrice van de 'Achmea-kennisquiz' had ik wel ervaring met kinderen. Bovendien geef ik veel presentaties op scholen.”

Die ervaring zet ze nu in bij de oudercommissie van de crèche. „Ik ga met ouders en verzorgers om de tafel zitten om te praten over de invulling van de dagen en de wensen. Dat contact vind ik belangrijk. Maar ook even praten met de leiding: hoe krijgen ze het kind binnen? Hoe is de ontwikkeling van het kind?”

Als het aan Mourali ligt, wordt haar dochter een sociaal mens. Dankbaarheid is daarbij belangrijk. „Ik leer haar 'dank je wel' te zeggen, niet omdat ze ondergeschikt is aan volwassenen, maar omdat het leuk is om iets te krijgen. Ik vind het belangrijk dat ze waardeert wat ze krijgt.”

Jasmijn is een volwaardig mens. In de opvoeding komt het duidelijk naar voren: „Vanaf het begin heb ik Jasmijn serieus genomen als gesprekspartner. Dan fluisterde ik binnen in het oortje hoe veel ik van haar hield, of ik vertelde over de bloemen op tafel.” Als moeder en dochter samen dineren, doen ze dat bij kaarslicht.

Aan de ene kant wordt de peuter in het gezin opgenomen als gelijke. Aan de andere kant vindt Mourali het heerlijk om de kinderwereld in te duiken.

„Dat is geweldig! Ik herinner me nog de eerste keer dat we met haar naar het poppentheater gingen. Het was prachtig om die totale betovering op dat kindergezichtje te zien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden