Jarige Wereldraad wil uitbreiden zonder karakter te verliezen

Hoe kan de Wereldraad van Kerken uitbreiden zonder zijn identiteit te verliezen? Op een bijeenkomst in Genève stelt het Centraal Comité van de raad zich die vraag. Hij vertegenwoordigt nu een kwart van alle christenen. Op de Assemblee in Porto Alegre twee jaar geleden werd een oproep gedaan om de oecumene uit te breiden, nu komt er een commissie die daar adviezen over uit moet gaan brengen.

Een week lang vergaderen in Genève 125 vertegenwoordigers van de lidkerken over het beleid van de Wereldraad. Namens de PKN is Marloes Keller afgereisd. In haar weblog doet ze elke dag verslag.

Tussen de vergaderingen door is er tijd voor spontane bijeenkomsten, maar de ware oecumene laat zich volgens haar het beste zien in de rij voor de lunch: „We schudden handen en wisselen namen uit met degene die we nog niet eerder ontmoet hebben. Dan zegt de Braziliaanse Magali tegen de Keniaanse Jane: ’We hebben in onze kerk voor de situatie in jouw land gebeden’. ’Dat heeft geholpen’, antwoordt Jane eenvoudig. ’De situatie is kalmer geworden.’ Christenen in Brazilië bidden voor christenen in Kenia, omdat zij deel uitmaken van een oecumenische gemeenschap. Ik had de berichtgeving met aandacht gevolgd, maar er niet aan gedacht te bidden.”

Het is precies zestig jaar geleden dat de Wereldraad van Kerken tijdens een Assemblee in Amsterdam werd opgericht. Begonnen met 147 voornamelijk westerse protestantse kerken, zijn er ondertussen 347 lid, waaronder ook veel oosters-orthodoxe kerken en kerken uit voormalige koloniën. De rk is geen lid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden