Jarige Mandela lanceert club van oude wijzen

(Novum/AP) - Nelson Mandela en negen andere 'oude en wijze' mannen en vrouwen gaan zich samen inzetten voor vrede en het oplossen van crises in de wereld. Dat doen ze onder de naam The Elders en woensdag, op de 89ste verjaardag van Mandela, werd de club officieel gelanceerd. The Elders 'steunen moed waar angst heerst, kweken overeenstemming waar een conflict gaande is en zetten aan tot hoop waar wanhoop heerst', zo stond in een verklaring van Mandela. Ook wil het tiental een nieuwe generatie leiders ondersteunen.

Het idee voor The Elders is afkomstig van de Britse zakenman Richard Branson en popmuzikant Peter Gabriel, volgens wie de wereld behoefte heeft aan 'mondiale oudsten' die vertrouwen genieten en zich vrijuit en vanuit een onafhankelijke positie kunnen uitspreken. The Elders zijn behalve Mandela voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan, de Indiase feministe Ela Bhatt, de Noorse oud-premier Gro Harlem Brundtland, de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter, de voormalige VN-gezant Li Zhaoxing, Mandela's echtgenote Graca Machel, die zich al jaren inzet voor de rechten van kinderen, de Ierse oud-president Mary Robinson, de voormalige Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, die de groep voorzit, en Muhammad Yunus, de oprichter van de Grameenbank, die microkredieten verstrekt aan armen. Vijf van de tien hebben de Nobelprijs voor de vrede gewonnen.

The Elders gaan samenwerken met bestaande organisaties. De komende maanden gaan ze zich erop beraden wat ze precies gaan doen.

In Kaapstad wordt later woensdag ter ere van Mandela's verjaardag een voetbalwedstrijd gespeeld tussen 'Afrika en de rest van de wereld'. In het veld staan onder anderen Pele en drievoudig Afrikaans speler van het jaar Samuel Eto'o. Mandela woont de wedstrijd waarschijnlijk zelf niet bij, maar nam dinsdag wel een officieël wedstrijdshirt met het rugnummer 89 in ontvangst. Voor de wedstrijd zal de vice-president van de FIFA, Jack Warner, de door politieke gevangenen op Robbeneiland opgerichte Makana Voetbalbond tot erelid van de FIFA uitroepen.

Van de 27 jaar die Mandela onder het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind in gevangenschap doorbracht zat hij achttien jaar op Robbeneiland. Hij werd apart van de andere gevangenen gehouden en placht vanuit zijn celraam naar zijn voetballende medegevangenen te kijken. Daaraan kwam een eind toen er om zijn isolement te vergroten een muur voor zijn cel werd opgetrokken. Mandela kwam in 1990 vrij en vier jaar later werd hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden