Review

Jarige Gay Krant wil ook voor jonge homo's aantrekkelijk zijn

De Gay-krant bestaat deze week twintig jaar. Sinds zijn oprichting in 1979 is het blad uitgegroeid tot het grootste blad voor homo's en lesbiennes in de Benelux. Ter ere van deze verjaardag trakteert de Gay-krant zichzelf op een eigentijdser formaat en vormgeving. Daarmee hoopt de krant aansprekender te worden voor jonge homo's.

Afgelopen maandag werd Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor homoseksueel Nederland.

Een lintje verdienen was waarschijnlijk het laatste waar Krol aan dacht toen hij twintig geleden de eerste Gay-krant het levenslicht liet zien. De blad was bedoeld als een éénmalig geintje. Op initiatief van Krol verspreidde een Eindhovense homobar het met oud en nieuw als relatiegeschenk onder zijn clientèle. Het blad, vol nieuwtjes, roddels en contactadvertenties uit de scene bleek echter zo'n doorslaand succes dat Henk Krol en zijn toenmalige partner Joop Boonstra besloten er mee door te gaan. Al bij het verschijnen van nummer twee, een maand later, stroomden uit het hele land aanvragen voor een abonnement binnen.

De Gay Krant groeide in loop der jaren uit tot, in de woorden van bedrijfsleider Hans van Velde, 'de ANWB van de homowereld'. Het blad bracht en brengt nieuws, cultuur, glamour en erotiek, en speelt een actieve rol in de homo-emancipatie. Krol en zijn krant maakten zich in de loop der jaren onder meer sterk voor de algemene wet gelijke behandeling en de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor stellen van het zelfde geslacht.

Die emanciperende functie van de tweewekelijkse krant wordt steeds minder belangrijk, verklaart Krol. ,,Onze rol is minder politiek geworden. In onze begintijd had je bijvoorbeeld te maken met verzekeringmaatschappijen die geen homo's wilden verzekeren. Zulk soort extreme dingen kom je nu zelden meer tegen. Hoewel ik een aantal jaar geleden wel verbijsterd was dat partners van homo's niet welkom waren op het koninklijk paleis.''

Dat incident schoot wel even door zijn hoofd toen hij maandag het koninklijke lintje kreeg, erkent hij. ,,Ik heb er absoluut wel even over gedacht om het te weigeren. Maar ik bedacht me dat hare majesteit niet alleen verantwoordelijk was voor dat partnerbesluit, en dat ze zelf ook veel homo's haar omgeving heeft. Deze kwestie was trouwens binnen vier weken opgelost. Bovendien, het is toch fantastisch dat in Nederland een vertegenwoordiger van de homobeweging een lintje kan krijgen?''

Toch is de emancipatoire rol van zijn krant zeker niet onnodig geworden, vindt Krol. Allochtonen vertrouwder maken met homoseksualiteit staat bij hem hoog op de agenda, en ook de openlijk homoseksuele bejaarde kan nog wel wat steun gebruiken. Ook voor jonge homo's, die vaak worstelen met hun coming kan de Gay Krant nog steeds een belangrijke functie vervullen, vindt Krol.

Dat de Gay krant in een glossy-achtig magazine verandert heeft dan ook te maken met het feit dat vooral de jongere lezers, een kwart van de lezersgroep, daarom vroegen. Zij waren volgens Krol een beetje uitgekeken op de oude, 'suffe' grijze krant.

De jonge homo grijpt inderdaad niet meer automatisch naat de Gay Krant, bevestigt Sven Daamen (27), coördinator van het Amsterdamse jongeren-homocafé Love too Love. ,,Ik heb vijf jaar lang de Gay Krant gelezen voor een programma voor homojongeren op de Amsterdamse radio. Maar sinds ik daarmee gestopt ben lees ik hem niet vaak meer. In Amsterdam zijn gratis homobladen te krijgen, zoals 'Gay News' en 'Culture en Camp'. Die bieden genoeg informatie.''

Ook als die bladen er niet waren zou Daamen de Gay Krant niet zo vaak kopen. ,,Die langere stukken boeien me niet zo. Ik ben wel geabonneerd op Expreszo, het jongerenblad van het COC. Dat spreekt me meer aan. Expreszo is meer glossy in plaats van een krantje, en schrijft minder over seks. Aan onderwerpen als seks-naaktsranden voor homo's hebben jongeren geen behoefte, voor hen is dat passé. Zij willen niet apart zijn. 'Doe maar gewoon', dan doe je wel gek genoeg', vinden zij. Oh, wordt de Gay Krant ook een glossy? Wie weet zal ik hem dan wel vaker kopen''.

Ondanks zijn geringe interesse in de Gay Krant vindt Daamen het bestaan van dit blad voor jonge homo's wel belangrijk. ,,De inhoud van de Gay Krant heeft voor mijn coming out niets betekend. Maar dat de krant bestond, dat ik die gewoon kon kopen en zonder blikken of blozen bij de cassière kon afrekenen, dat betekende wel heel veel.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden