Jarig orkest buigt diep voor Takemitsu

FREDERIKE BERNTSEN

Klassiek

Tokyo Symphony Orchestra

Takemitsu, Debussy, Brahms

***

Dit seizoen viert het Tokyo Symphony Orchestra zijn zeventigste verjaardag, een mijlpaal die gemarkeerd werd met een Europese tournee, de eerste in de geschiedenis van het gezelschap. De trip telde vijf concerten.

De Doelen haalde de musici in huis tijdens deze historische reis, met hun paradepaardje: Takemitsu's Requiem voor strijkers, dat het orkest een halve eeuw geleden ten doop hield. Voor de Rotterdamse zaal maakte de uitvoering van het stuk deel uit van een Takemitsu-hommage, waarin later in het seizoen ook Ralph van Raat zijn opwachting zal maken met het complete piano-oeuvre.

Het Japanse orkest heeft sterk ontwikkelde voelhoorns voor de noten van zijn in 1996 overleden landgenoot. Het zelfverzekerde strijkerscorps legt betekenis en affectie in de aanzwellende en wegebbende lijnen. Schelle streken werden op een goudschaaltje gewogen, uit de droeve altviool sprak hoop.

Sinds 2014 staat Jonathan Nott als chef voor het Tokyo Symphony Orchestra, dat als thuisbasis Kawasaki heeft. De Engelsman Nott deelt met slechts een enkele westerse speler in de gelederen zijn niet-Japanse roots. Dat orkest en dirigent vertrouwen hebben in elkaar en in de toekomst, moge duidelijk zijn. Onlangs tekende de dirigent bij voor een chef-schap tot en met seizoen 2025/26.

In de Rotterdamse uitvoering van Brahms' Eerste symfonie zat alles erop en eraan, ook stralend koper en knappe houtblazers - de uitstekende akoestiek van de Doelen werd uitgebreid op de proef gesteld. Waar de luisteraar nog op zat te wachten, was een duik in het diepe, op zoek naar genuanceerde expressie en een flinke dosis sensualiteit.

Anders was het gesteld met Debussy. Diens 'La mer' komt op z'n Japans schoon en gedreven over, de spelers hebben heldere kleuren op hun palet. Met het toverachtige in deze Franse muziek zijn ze minder begaan. Dat resulteerde in een vlotte vertolking door een opgeruimd orkest en dito dirigent.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden