Jarig CDA durft weer aan het landsbestuur te denken

Congres christen-democraten: We weten waar we voor staan en zijn er klaar voor

Ongeveer vijfentwintig jaar premierservaring zit zaterdag vooraan op het CDA-congres: Dries van Agt, Ruud Lubbers en Jan Peter Balkenende. De kopstukken van de christendemocraten meden de afgelopen jaren de partijconferentie. De partij bestaat 35 jaar en daarom omsloot zaterdag het verleden de toekomst.

Van Van Agt is bekend dat hij ongelukkig is met de koers van de partij. Te rechts. Hij wil er niet veel over kwijt. "Omdat ik er niet toe doe en in de beknelling van het besef dat we een feest van uitnemendheid hebben." Eenmaal op het podium zegt hij dat zijn ongenoegen ligt op zijn vakgebied justitie, want "ik heb alleen maar een tijdje geprobeerd minister-president te zijn". De partij legt te veel nadruk op repressie en terugslaan. "Dat hoort niet bij het CDA en is niet wijs."

Ook Ruud Lubbers zegt dat het premierschap hem is overkomen en dat hij 'geluk heeft gehad'. Hij voerde het CDA eens naar 54 zetels. Kom daar nog maar eens om. Lubbers ziet een CDA dat 'zich herpakt' en 'herkenbaar' is. Hoe? "Mensen hebben boodschap aan elkaar."

In 2010 zat CDA'er Jan Peter Balkenende in het torentje. Zijn afscheid is nog te vers. Hij verklaart daarom alleen dat hij "vertrouwen heeft in de toekomst".

En die toekomst is dichtbij. In alle provincies praten CDA'ers over deelname aan het bestuur. Daarom hangt in de wandelgangen van het congres in Utrecht de vraag of het CDA weer klaar is voor het landsbestuur. Als gedoogpartner of als het kabinet van VVD en PvdA de rit niet uitzit. Na het verkiezingsechec van 2012 en ook bij het herfstakkoord van 2013 koos het CDA voor de zijlijn.

"Het kan, maar het hoeft niet", zegt de Limburgse gedeputeerde Ger Koopmans. "Ik ben het helemaal eens met partijleider Sybrand Buma die kijkt naar de lange termijn." Dat is wat ontbreekt bij het kabinet-Rutte, vindt hij: juist als regering zou je 'het lef moeten hebben' om een plan te maken voor de toekomst.

Hugo de Jonge, wethouder in Rotterdam, constateert dat het CDA "zo lang heeft bestuurd dat we op een gegeven moment compromissen sloten met onszelf in plaats van met de ander". "Nu weten we weer waar we voor staan." En dus is het CDA wat hem betreft 'er altijd klaar voor'.

Zo ziet Sjaak van der Tak dat ook. Hij is burgemeester van Westland. "We komen er weer aan", zegt hij. Er liggen nog twee taken: maak duidelijk wat het CDA met het belastingstelsel wil en toon een sociaal gezicht. "Dat laatste was weg en moet terug." Van der Tak vindt dat het CDA met het kabinet moet onderhandelen over een nieuw belastingsysteem. "Dat wordt een test voor de vraag of wij weer met anderen vooruit durven te kijken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden