Update

Jarenlange groei zzp'ers komt tot stilstand

Flexibele werkplekken voor zzp'ers. Beeld anp
Flexibele werkplekken voor zzp'ers.Beeld anp

De toename van het aantal zzp'ers stokt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit jaar is de hoeveelheid zelfstandigen zonder personeel in ons land voor het eerst in jaren niet verder toegenomen. Dit komt omdat er de laatste tijd meer mensen zijn die stoppen met hun zzp-werk.

In het derde kwartaal telde het statistiekbureau circa 1 miljoen mensen die hun belangrijkste inkomsten als zzp'er binnenhalen. Ondanks een lichte stijging ten opzichte van het voorafgaande kwartaal waren dat er opnieuw minder dan een jaar geleden. Mensen die naast een vaste hoofdbaan wat zelfstandig bijklussen zijn buiten beschouwing gelaten.

De laatste jaren is het aantal zzp'ers vrijwel voortdurend gestegen. Maar het afgelopen jaar vlakte de toename af, aldus het CBS. Sinds het derde kwartaal van 2003 zijn er bijna 400.000 zzp'ers bijgekomen. Dat komt neer op een toename van 63 procent.

Dit jaar stopten per kwartaal bijna 50.000 zzp'ers. Bijna de helft ging aan de slag als werknemer, meestal met een flexibele arbeidsrelatie. Het grootste deel van de rest verliet de arbeidsmarkt.

Onrust
Ondertussen is er veel onvrede over de nieuwe wet omtrent het inhuren van ZZP'ers. De FD Gazellen spreken volgens de krant veelvuldig over een ,,onduidelijk politiek beleid''. De overheid moet flexibilisering faciliteren, niet ontmoedigen, spreekt een van hen.

Bedrijven die zzp'ers langdurig laten werken in een gezagsverhouding kunnen zware boetes en naheffingen verwachten. Het resultaat is dat zzp'ers steeds vaker in de richting van payrolling, uitzendwerk of loondienst worden gedrukt, schrijft het FD.

Twee jaar geen boetes en naheffingen en alleen maar gebruik van de zes modelcontracten. Daarvoor pleiten ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en PZO ZZP naar aanleiding van alle onzekerheid die is ontstaan onder zzp'ers door de nieuwe wet DBA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden