Jaren met Q-koorts op bed en nog geen 'sorry' gehoord

Je kon een speld horen vallen, toen de slachtoffers van de Q-koorts gisteren in de Tweede Kamer vertelden dat ze antidepressiva kregen voorgeschreven, dat ze twee jaar in bed hadden gelegen, dat het heel lang duurde voordat ze wisten wat ze mankeerden, en dat ze zo graag een sorry hadden willen horen van de oud-ministers Verburg (landbouw) en Klink (volksgezondheid) tijdens de eerder gehouden hoorzitting met de Nationale Ombudsman.

Het was gisteren een emotionele bijeenkomst. De slachtoffers van de Q-koorts zeiden zelf al regelmatig 'laat ik maar ophouden voordat ik te ver ga'. Neem Henk de Man (73). Hij woont op 700 meter van een besmette geitenboerderij en kreeg chronische Q-koorts. Geschokt was hij dat de oud-ministers tegen de ombudsman zeiden dat ze het professioneel hebben aangepakt. "Ik vraag me af waar de C van het CDA nog voor staat. Waar is het mededogen, het omkijken naar je medemens, bij de ministers Verburg en Klink gebleven?"

De Man troost zich met de gedachte 'dat als zij ooit overlijden en terugkijken op hun leven ze dan 25 doodskisten zien'. Het vertrouwen in de overheid is bij de Q-koortsslachtoffers helemaal verdwenen.

Ook de toezegging van het huidige kabinet om 10 miljoen euro vrij te maken voor begeleiding van patiënten en voor nader onderzoek naar de aandoening, vinden de gedupeerden niet toereikend. Het wordt als niet meer gezien dan 'een eerste stap naar erkenning, herkenning en voldoening'. De Man: "Als ik op de hoorzitting een sorry had gehoord van Verburg had ik er vrede mee kunnen hebben, maar dat blijft maar achterwege."

De slachtoffers willen net als PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren een parlementaire enquête. "We weten nu niet wat we niet weten", aldus Michel van den Berg, voorzitter van Q-uestion, stichting voor mensen met Q-koorts, en zelf ook ziek.

Bert Brunninkhuis (61), die het chronische vermoeidheidssyndroom waarschijnlijk heeft opgelopen tijdens een fietstochtje, wil weten wat er voor Verburg zo belangrijk was dat zij achterhield welke bedrijven besmet waren. "Toen ik al drie maanden ziek op bed lag, zei Verburg nog in de media dat het niet nodig was voor de volksgezondheid om de locaties van de besmettingshaarden bekend te maken. Ik ben nu voor het leven getekend."

Onbegrip Ombudsman
Nationale Ombudsman Brenninkmeijer vindt het 'heel erg jammer' dat het kabinet geen excuses wil aanbieden aan de slachtoffers van de Q-koorts, zoals hij wel had aanbevolen. Brenninkmeijer zegt het argument van Bleker niet te snappen dat excuses iets zijn voor een persoonlijke relatie. Volgens hem maken ministeries geregeld excuses als ze fouten maken. Hij hoopt nu op druk van de Tweede Kamer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden