Japi weet raad met boterhammenworst

Aangezien het jongste nummer van het literaire tijdschrift Parmentier over eten en drinken gaat, verdiept medewerkster Floor van Renssen zich in haar bijdrage 'Denkend aan eten' aan haar eigen herinnering. Wat eten en drinken romanpersonages zoal, gesteld dát ze eten en drinken.

Tegen kerst maakt de 5-jarige Laura uit de 'Kleine Huis-serie' van Laura Ingalls Wilder suikergoed. In de voorraadschuur stapelden zich gepekeld vlees op, pompoenen en maïskolven.

Bij de geboorte van het tiende kind uit 'Afke's tiental' van Nynke van Hichtum krijgen de negen anderen suikerbeschuitjes voorgeschoteld. De kinderen uit Cynthia Voigts Tillermanserie eten ijs als avondeten, in 'Rossy dat Krantenkind' vertelt An Rutgers van der Loeff hoe heilzaam knoflook is, de kinderen uit Els Pelgroms 'De eikelvreters' krijgen op hoogtijdagen gebakken aardappelen met uien en een stukje spekzwoerd.

Nescio koestert in 'De uitvreter' zijn rijkdom boterhammenworst, boter, thee en suiker, 'al die dingen die zoo lekker kunnen wezen, als je er een tijdje af bent geweest'. Totdat allicht Japi de Uitvreter als een vermomde Winnie de Pooh binnenkomt: ,,'Nu wou ik wel een stukje brood hebben', zei i, 'neem me niet kwalijk, ik geloof dat ik den weg al weet.' Hij had m'n kast al in de gaten gehad. 'Kerel', zei i, 'weet je dat je worst in huis hebt?' Of ik 't wist. Hij kwam er al mee aanzetten. Mijn worst, mijn rijkdom, zoo even nog het onderwerp van mijn mijmeringen over mijn weelde, de worst die ik voor morgen wilde bewaren. Japi wist er raad mee. En ik moet zeggen hij vergat mij niet, hij gaf me twee plakken op elke boterham.”

Nog steeds als de Parmentierredactrice aardappelen kookt, denkt zij aan de aluminium patattenpot van mevrouw Hemmerechts, door dochter Kristien zo trefzeker beschreven in 'Kort kort lang': ,,Kijk hoe handig die pot is als ze het water van de gare aardappelen afgiet. Je neemt een handdoek, haalt die door het ene handvat, dan door het handvat op het deksel en vervolgens door het tweede handvat. Je kantelt het deksel, spant de handdoek aan zodat het deksel klem komt te zitten, en giet het water af. Gauw met een fikse zwaai de handdoek eruit en de pot terug op het vuur om de aardappelen op te bloemen. Het deksel terug op de pot maar zo dat de damp kan ontsnappen, anders slaat die tegen de aardappelen en maakt ze vochtig. 'Kinderen, ligt er een onderleggertje op tafel voor de patatten?' ”

Ruben van Gogh dichtte 'Recept voor een zalmpsalm': ,,O schone anadrome zomerzalm, /ik heb een hemelse paaiplaats /in mijn verhemelte - vergeet /de zwaren jaren langs de kusten /van Labrador, Amerika, ik zal je /laten rusten in aceto balsamico Di /Modena en olio di oliva extra vergine, /zie je, we verdienen elkaar, /en als je daar nog even liggen blijft, /neem ik je mee op een hoge stroom /van droge chardonnay, zodat je /één zult worden met mijn droom /van een zalige zalmenhemel, boven, /waar alle zalmen welkom zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden