Japanse weldoener laat geld achter in herentoiletten

Een mysterieuze weldoener in Japan laat pakjes en enveloppes met geld achter in openbare herentoiletten. Van het eiland Hokkaido in het Noorden tot Okinawa in het zuiden wordt het geld gevonden, maar van de gulle gever en zijn motief is nog niets bekend.

Fenneke Sysling

In totaal zijn in de afgelopen maanden al 545 enveloppen gevonden met ieder 10.000 yen (60 euro). En dat zijn nog slechts de bekende gevallen, wanneer het geld naar de politie wordt gebracht. In de enveloppen zit steeds een briefje met daarin een aanbeveling: "Gebruik deze 10.000 yen om tot persoonlijke ontwikkeling te komen", "Doe alstublieft met een genereus hart aan goede werken" en "Moge u sereen en kalm blijven".

De Japanse media besteedden veel aandacht aan de vondsten en speculeerden wie de mogelijke weldoener kan zijn. Dat het geld zich in de herentoiletten bevindt, geeft aan dat het om een man gaat. Omdat de toiletten zich vaak in overheidsgebouwen bevinden, zeggen sommigen dat het misschien een voormalig ambtenaar is die collega's wil opbeuren. Het beverige handschrift duidt wellicht op iemand die aan het eind van zijn leven is.

Het is onbekend of openbare herentoiletten sinds de vondsten vaker bezocht worden. Als een vinder het geld naar de politie brengt, wordt zes maanden gewacht tot iemand het opeist. Gebeurt dat niet, dan mag de vinder het geld hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden