Japanse vissers klaar voor nieuwe dolfijnenslachting

Ingesloten in de beruchte baai van het Japanse Taiji wacht een recordaantal van 250 tuimelaars een bloedige dood of een leven in dolfinaria. De slachtpartij van de dolfijnen is één van bekendste voorbeelden waarbij lokale tradities voor wereldwijde afschuw zorgen.

Redactie

De slachting is bekend van de documentaire The Cove, die veel opschudding veroorzaakte. Elk jaar doden Japanse vissers duizenden dolfijnen. Het 'hoogtepunt' is de drijfjacht die eindigt in de Taiji baai.

Een aantal van de gevangen tuimelaars wordt gevangen voor dolfinaria en zogeheten dolfijntherapieën, waarbij ook toeristen kunnen zwemmen met de zeezoogdieren. De rest van de dolfijnen wordt gebruikt voor het vlees.

De nieuwe cijfers over het aantal gevangen genomen dolfijnen zijn afkomstig van de walvisbeschermmers van Sea Shepherd. Volgens hen zijn de dolfijnen in de nacht van donderdag op vrijdag samengedreven.

De drijfjacht is een jaarlijks terugkerend ritueel. De meeste dolfijnen worden gedood voor het vlees. Sommige dieren worden levend doorverkocht aan bijvoorbeeld dolfinaria.

Volgens Sea Sheperd was de eerste tuimelaar die de vissers vingen een jong albino-exemplaar. Afgaand op de Facebookpagina van het walvismuseum in Taiji is dat een aanwinst voor het lokale dolfinarium.

Naar verwachting zullen de Japanse vissers vanavond een tweede selectieronde houden, waarna de overige dieren worden geslacht. Sea Sheperd houdt de baai via een live stream in de gaten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden