Japanse vaders klagen bedrijf aan wegens ‘pesten na verlof’

Japan heeft een relatief riant wettelijk ouderschapsverlof, maar in de praktijk valt het met de uitwerking ervan nog tegen. Deze week spelen twee rechtszaken waarin mannelijke werknemers hun bedrijven aanklagen voor wat ‘pata-hara’ wordt genoemd: het (weg)pesten van mensen die verlof opnemen.

In een zaak is een werknemer van sportbedrijf Asics de aanklager. Hij werkte er op de marketing-afdeling en had een dynamische baan. Maar toen hij terugkeerde van verlof na de geboorte van zijn eerste kind, werd hij weggepromoveerd naar het magazijn. Later kwam hij op kantoor terecht, waar hij handleidingen moest vertalen naar het Engels, een taal die hij nauwelijks machtig is.

In de rechtszaal stelt de man dat hij die behandeling te danken heeft aan het opnemen van verlof waar hij wettelijk gezien gewoon recht op heeft (Asics ontkent). In Japan ­mogen vrouwen én mannen een jaar vrijaf nemen. Ouders hebben geen recht op doorbetaling door hun bedrijf, maar ze kunnen wel aanspraak maken op een overheidstoelage.

Vergrijzingsbestrijding

Dat laatste is niet zo gek: de vergrijzing in Japan is enorm en de autoriteiten doen er alles aan om het geboortecijfer op te krikken. De regering overweegt ouderschapsverlof verplicht te stellen, en subsidieert al bedrijven die verlof stimuleren.

Maar die benadering botst met de Japanse bedrijfscultuur, die stoelt op loyaliteit van de werknemer. De onuitgesproken verwachting is dat mannen géén verlof nemen. Daarom is het geen toeval dat mannen die dat wél doen, het moeten bekopen, denkt socioloog Makoto Yoshida. “Een baas denkt snel dat een werknemer die verlof opneemt waardeloos is”, zei hij tegen AP. “Als een kantoor ziet dat een werknemer slecht behandeld wordt voor het opnemen van verlof, zal niemand het daarna nog willen.” 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden