Japanse oud-soldaat terug naar jungle

Een Japanse oud-soldaat die na de Tweede Wereldoorlog nog 29 jaar bleef 'doorvechten', heeft gisteren voor het eerst het eiland bezocht, waar hij zich tot 1974 schuilhield.

Ex-luitenant Hiroo Onoda werd in december 1944 gestationeerd op Lubang, een eilandje 125 kilometer ten zuidwesten van Manila. Daar moest hij het Amerikaanse leger bespioneren. Na de Japanse capitulatie bleef Onoda echter op Lubang. Ofschoon korte tijd later de Amerikanen op het eiland landden, weigerde Onoda te geloven, dat Japan zich had overgegeven. Hij hield zich nog tot 1974 schuil in de jungle.

De inmiddels 74-jarige Onoda was graag al eerder teruggekeerd naar Lubang. Maar hij durfde niet, omdat hij bang was voor wraakgevoelens van de eilandbewoners. Niet helemaal ten onrechte, zo bleek gisteren.

Sommige bewoners van Lubang willen Onoda laten vervolgen wegens de moord op ten minste zeven mensen, diefstal en het terroriseren van de eilandbevolking. Maar de meeste mensen waren blij om Onoda weer terug te zien, aldus de gouverneur van het gebied.

Bijna dertig jaar lang hield Onoda zich in leven met voedsel, dat hij in het oerwoud vond, of roofde van de plaatselijke boeren. Van tijd tot tijd raakten Onoda en twee andere achterblijvers slaags met dorpelingen en het Filippijnse leger. Onoda's collega's werden in 1945 en 1972 gedood bij deze schermutselingen.

Het Japanse leger organiseerde een reeks expedities om Onoda op te sporen. Maar die dacht dat het om een complot van 'de vijand' ging, en weigerde daarom de jungle te verlaten.

Op 10 maart 1974 kwam Onoda's voormalige commandant naar de Filppijnen. Die gaf hem het bevel zich over te geven. Pas toen kwam Onoda uit zijn schuilplaats, nog steeds gekleed in het uniform van het keizerlijke leger. (AP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden