Japanse oester bedreigt Waddenzee

De Japanse oester kan een bedreiging vormen voor het ecologisch evenwicht in de Waddenzee. Het schelpdier, dat van oorsprong niet in Nederland voorkomt, kan een voedselconcurrent worden van mossels en met name kokkels. En dat kan desastreuze gevolgen hebben voor wadvogels die van kokkels en mossels leven, zoals scholeksters en eidereenden. Ook de kokkel- en mosselvisserij kan schade ondervinden.

Hans Schmit

Het onderzoeksinstituut Alterra gaat daarom in opdracht van het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij inventariseren waar de Japanse oester in de Waddenzee voorkomt. Alterra roept daarbij de hulp in van het publiek: wie Japanse oesters ziet, wordt gevraagd dit te melden via de website www.waddenzee.nl, waarop overigens ook te zien is hoe de oesters eruit zien.

De Japanse oester is afkomstig uit de Oosterschelde, waar het schelpdier sinds 1965 op vrij grote schaal wordt geteeld. De larven van de oester kunnen drijvend grote afstanden afleggen. Daarnaast kunnen ze via ballastwater van schepen in de Waddenzee komen. In de Oosterschelde is de Japanse oester al een ware plaag: daar is zeshonderd hectare met oesters geteld; twaalf keer zoveel als in 1980.

In de Oosterschelde is het evenwicht tussen algen, mosselen en kokkels mogelijk al verstoord. De Japanse oester is naar verhouding groot en kaapt een groot deel van het beschikbare voedsel voor mossels en kokkels weg. Ook bezet de oester vestigingsplekken van mossels en kokkels. Bovendien bestaat de kans dat de oester de larven van de mossels en kokkels eet. Scholeksters en eidereenden raken daardoor hun voedsel kwijt: de grote Japanse oester kunnen zij niet eten.

Voor 1940 kwam in de Waddenzee de inheemse platte oester in grote aantallen voor, maar deze oester is door ziektes volledig verdwenen. De Japanse oester wordt sinds 1983 in het westelijk deel van de Waddenzee aangetroffen, onder meer in de Mokbaai bij Texel en op het wad onder Vlieland. Sinds de zomer van 1998 zijn er ook waarnemingen in het oostelijke Waddengebied en eind 1999 kwam de Japanse oester in de hele Waddenzee voor, van Den Helder tot en met de Eemshaven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden