Japanse man sticht megagezin met hulp van draagmoeders

Een aantal van de kinderen van Mitsutoki Shigeta werden in 2014 door de Thaise politie getoond tijdens een persbriefing. De kinderen zijn nu vier en zijn toegewezen aan de vader. Beeld AP
Een aantal van de kinderen van Mitsutoki Shigeta werden in 2014 door de Thaise politie getoond tijdens een persbriefing. De kinderen zijn nu vier en zijn toegewezen aan de vader.Beeld AP

Een 28-jarige Japanner die zeker zestien kinderen ter wereld liet brengen door minstens elf Thaise draagmoeders, is door de rechter in Thailand erkend als enige ouder van dertien kinderen. Hij kan nu voogdij aanvragen en de kinderen meenemen naar Japan.

Iris Ludeker

De zaak van de Japanner leidde eerder al tot veel ophef. Hij werd in 2014
in een appartement in Bangkok aangetroffen met negen kinderen, nanny's en een zwangere draagmoeder. De vondst van de 'baby-fabriek' droeg er toe bij dat de Thaise overheid paal en perk stelde aan de 'huur-een-baarmoeder'-praktijk, die zich in Thailand tot een bloeiende industrie had ontwikkeld. Buitenlandse wensouders kunnen tegenwoordig niet meer in het land terecht voor een draagmoeder.

Maar die wetgeving gaat niet op voor Mitsutoki Shigeta, zoon van een steenrijke Japanse ondernemer. Hij betaalde de draagmoeders destijds rond de 10.000 euro om zijn kinderen te baren, en kocht ook hun ouderschapsrechten af. Eerder kreeg hij al voogdij over drie kinderen, en gisteren oordeelde de rechter dat Shigeta geschikt is om als biologische vader 'geluk en kansen' te geven aan al zijn kinderen.

Trustfonds

Zeker is dat hij daar rijk genoeg voor is. Thaise media berichtten dat Shigeta, die ongetrouwd is, zelf verschillende bedrijven bezit en dat hij al allerlei financiële voorbereidingen heeft getroffen voor zijn kinderen, zoals het opzetten van trustfondsen. In Japan heeft hij een groot huis, opvang en nanny's voor zijn gehele nageslacht klaar staan.

Het is nog steeds onduidelijk waarom Shigeta zoveel kinderen heeft verwekt - zelf heeft hij nooit de pers te woord gestaan. Volgens zijn advocaat wilde hij simpelweg een grote familie, een uitleg die de Thaise rechtbank nu heeft geaccepteerd. De voogdij is niet onmiddellijk toegekend - de autoriteiten zullen eerst een plan opstellen om de kinderen, die rond de vier jaar oud zijn en nu nog in overheidsopvang leven, geleidelijk aan hun nieuwe toekomst te laten wennen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden