Japanse keizer 25 jaar op de troon

De Japanse keizer Akihito en zijn vrouw Michiko. Beeld getty

De Japanse keizer markeert vandaag dat hij precies 25 jaar geleden door het overlijden van zijn vader Hirohito op de Chrysantentroon kwam. Akihito (80) is na zijn vader de tweede keizer die zijn zilveren regeringsjubileum bereikt.

Het is de bedoeling in de loop van dit jaar te beginnen met de uitgave van bronnenmateriaal over de Showa-periode, de regeringstijd van Akihito's vader (1926-1989). In Japan heeft de keizer geen naam, die komt pas na zijn overlijden, en wordt dan gegeven aan de hele regeringstijd. Voor Hirohito is dat Showa.

13 boeken over regeringstijd Akihito's vader
De afgelopen 16 jaar is de keizerlijke hofhouding bezig geweest om al het materiaal over Hirohito te verzamelen. Van dagboekaantekeningen van ministers en de hoffunctionarissen, tot observaties van diplomaten en bezoekers. De verwachting is dat 13 boeken worden uitgegeven, waar wetenschappers al lang naar uitkijken om antwoord te krijgen op vragen over bijvoorbeeld de rol van de keizer in de Tweede Wereldoorlog en bij de capitulatie van Japan.

Verzamelde materiaal
Het is voor het eerst dat het verzamelde materiaal, dat formeel wordt aangeboden aan Hirohito's zoon en opvolger, ook meteen wordt vrijgegeven. In het verleden gingen daar soms tientallen jaren over heen, of werd slechts een gedeelte gepubliceerd om de keizer niet te beschadigen.

Akihito heeft vorige maand bij zijn 80ste verjaardag gezegd dat de oorlogstijd de meeste indruk op hem heeft gemaakt, waarbij hij met name stilstond bij het lijden van de bevolking. Hij benadrukte nog eens het belang van vrede. De keizer maakte duidelijk dat hij ondanks zijn hoge leeftijd zijn werkzaamheden zal voortzetten. Dat is nu eenmaal de verplichting die hij in 1989 op zich heeft genomen.

Beeld EPA
Beeld epa
Beeld epa
Beeld epa
Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden