Japanse disco: dansen verboden

Jonge Japanse vrouwen in een club in Tokyo. Beeld ANP
Jonge Japanse vrouwen in een club in Tokyo.Beeld ANP

Lokale autoriteiten halen wet uit 1948 van stal in de strijd tegen losbandig gedrag.

Wouter van Cleef

"Dansen is hier niet toegestaan." Grote posters met die waarschuwing hangen tegenwoordig bij de ingang van een aantal discotheken in de Tokiose uitgaanswijk Roppongi. Het drukbezochte Gaspanic is zo'n danstent met een dansverbod. "Van mij mag je best dansen, maar doe het rustig aan. Je moet je glas in je handen kunnen houden", schreeuwt de barkeeper boven de hiphop uit. Hoewel de zaak goed gevuld is met jongeren van rond de 25 jaar blijft het inderdaad rustig op de dansvloer. Waarom hangen die 'verboden te dansen'-posters aan de muur? De barkeeper haalt z'n schouders op. "Nieuwe regels, zeggen ze."

Steeds meer Japanse dansgelegenheden, waaronder bekende clubs als Alife in Tokio en Noon in Osaka, worden gesloten door de autoriteiten. In de grote stad Fukuoka moest techno-dj Takkyu Ishino zelfs een set onderbreken toen de politie binnenviel. "Dansen is geen misdaad", twitterde Ishino direct. Een bericht dat inmiddels bijna vierduizend keer werd doorgestuurd.

Bandeloos gedrag
Sinds kort wordt de uit 1948 stammende wet 'ter controle en verbetering van de amusementsindustrie' streng gehandhaafd door de Japanse autoriteiten. Deze wet bepaalt de vergunningsvoorwaarden voor horecagelegenheden. In de naoorlogse jaren bezochten vooral Amerikaanse soldaten dancings in Japanse steden. Strenge regels moesten bandeloos gedrag voorkomen.

Zo verbiedt de wet dansen in etablissementen met een dansvloer kleiner dan 66 vierkante meter, knap problematisch in Japanse steden waar elke vierkante meter onroerend goed een fortuin kost. Terwijl veel restaurants 24 uur per dag open mogen zijn, moeten clubs al vroeg in de nacht de muziek stilzetten. Lange tijd knepen de autoriteiten een oogje toe, maar de laatste twee jaar komen meer en meer Japanse discotheken en dansclubs in de problemen.

De tegenstanders van het overheidsoptreden roeren zich. De website www.letsdance.jp protesteert met een petitie tegen de strenge regels en het harde optreden tegen dansgelegenheden. De 36-jarige advocaat Takahiro Saito, een van de initiatiefnemers van Let's Dance, vertelt in zijn kantoor in hartje Tokio dat de wet in verschillende gebieden verschillend wordt nageleefd. Vooral in Osaka, de tweede stad van Japan, wordt in het uitgaansgebied streng opgetreden, zegt Saito. In Tokio handhaven verschillende deelgemeenten de wet zelfs op hun eigen manier blijkt bij een bezoekje aan een andere Gaspanic-vestiging in uitgaanswijk Shibuya. Waar een paar kilometer verderop 'verboden te dansen'-posters hangen, herinnert hier niets aan een dansverbod.

De belangrijkste vraag is natuurlijk: waarom wordt het dansverbod plots zo streng nageleefd?
De politie van Osaka vertelde een Japanse muziekjournalist dat de sluitingen op grond van de oude wet gevolg waren van klachten van omwonenden en toenemende criminaliteit. In de pers en geruchtenmachine doen andere verhalen de ronde. "Men zegt weleens dat de politie nu zo hard optreedt omdat de Japanse maffia, de yakuza, geld zou witwassen via nachtclubs", zegt advocaat Takahiro Saito. Anderen vermoeden dat het strenge optreden een idee is van conservatieve lokale bestuurders in Osaka en Tokio. Weer andere critici zeggen dat Tokio's ambitie om in 2020 de Olympische Spelen te organiseren achter de sluitingen zit.

Hoewel de onlinepetitie om de wet te wijzigen inmiddels al meer dan 110.000 keer is getekend, reageren veel Japanners gelaten op het politieoptreden. Bij een vrolijke pro-dansdemonstratie in de winterkou kwamen enkele tientallen jongeren opdagen. Ook hier begreep niemand waarom de politie strenger optreedt. Een van de demonstranten voor de vrijheid om te dansen was de 33-jarige Rie Yajima. Haar conclusie: "Japanners houden gewoon van regeltjes. Daarom doet de politie zo moeilijk."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden