Japanse boeren vrezen vrijhandelszone

'Goedkope importrijst is desastreus voor agrarische sector'

Japanners raken niet snel opgewonden over de politiek. Toch is er een thema dat in Tokio en tot ver op het platteland altijd voor controverse zorgt: vrijhandel. Gisteren kondigde premier Shinzo Abe aan dat hij wil meedoen aan een vrijhandelsoverleg met landen rond de Stille Oceaan, van Azië tot de Amerika's. Dit Transpacific Partnership (TPP) moet resulteren in een enorme vrijhandelszone die opgeteld zo'n 40 procent van de wereldeconomie omvat.

Japanse boeren, van oudsher een politieke steunpilaar van Abe's rechtse Liberaal Democratische Partij, ageren al maanden tegen het vrijhandelsoverleg. De agrarische sector staat lijnrecht tegenover de goederen- en dienstensector die juist van handelsrestricties af wil.

Om de boerengemoederen te bedaren wil premier Abe een aantal belangrijke landbouw- en voedselproducten buiten het vrijhandelsverdrag houden. Toch is de agrarische sector er niet gerust op.

"TPP raakt allerlei facetten van je leven", stelde de Japanse vakcentrale van landbouwcoöperaties deze week in een paginagrote advertentie in landelijke kranten tegen de vrijhandelsbesprekingen. De machtige boerenlobby waarschuwde dat de Japanse rijstproductie met wel 90 procent zou kelderen bij volledige vrijhandel. In de Japanse cultuur neemt rijst een belangrijke plaats in, reden waarom de rijstboeren altijd met tariefmuren werden afgeschermd voor goedkope importrijst.

Daarnaast speelt de vakcentrale van landbouwcoöperaties in op de onderhuidse angst bij Japanse consumenten voor onbekende, buitenlandse voedingsproducten. In dezelfde advertentie stelt de boerenlobby dat onder het vrijhandelsregime mogelijk BSE-besmet rundvlees het land inkomt. Een verwijzing naar Amerikaans vlees, dat een slechte reputatie heeft in het land van de rijzende zon.

De voorstanders van het vrijhandelsverdrag hebben ook flink gelobbyd. Elektronicafabrikanten en automakers willen juist heel graag makkelijker internationale handel drijven. Grote namen als Nissan en Sony, die gevestigd zijn rond de industriesteden, claimen dat deelname aan TPP voor grotere afzet en meer banen zal zorgen.

Politicoloog Hironori Sasada stelt dat premier Abe zich met deelname aan de vrijhandelsbesprekingen positief in de kijker speelt bij jongere Japanners en stadsbewoners, die profiteren van internationale handelscontacten. "Meedoen aan TPP betekent een stap naar de economische modernisering van Japan," zegt Sasada. "Toch zal er voor de landbouwsector misschien weinig veranderen door de uitzonderingen die Abe wil afdwingen."

Deelname aan het TPP-verdrag is een speerpunt van premier Abe's economische hervormingsstrategie. Met dat programma wil Abe de sukkelende Japanse economie, nog altijd de derde ter wereld, uit het slop trekken.

Angst voor vlees met BSE

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden