Japans staalbedrijf Kobe Steel fraudeerde met productgegevens

De marktwaarde van Kobe Steel kelderde met 22 procent.  Beeld AFP
De marktwaarde van Kobe Steel kelderde met 22 procent.Beeld AFP

Bij Kobe Steel werden kwaliteitslabels vervalst om aan de vraag te voldoen. Een nieuwe klap voor Japanse industrie.

De Japanse industrie is weer een schandaal rijker. Staalgigant Kobe Steel heeft gesjoemeld met gegevens over aluminium en koper. De metalen die het bedrijf leverde, waren minder sterk dan op het label aangegeven.

De metalen waarmee is gefraudeerd, werden verkocht aan ongeveer 200 bedrijven. De lijst van afnemers bevat bekende namen waaronder Japanse automakers Toyota, Honda, Mazda en Subaru en het nationale spoorwegbedrijf. Deze bedrijven bevestigden de afname tegenover persbureau Reuters. Zondag meldde Kobe Steel op zijn website dat etiketten met daarop de kracht en levensduur van aluminium- en koperproducten bij vier fabrieken zijn vervalst zodat het leek dat ze voldeden aan de vraag.

Interne controles

Volgens het staalbedrijf kwamen de vervalsingen aan het licht bij interne controles. Kobe Steel zegt dat tussen augustus 2016 en september dit jaar 19.300 ton aluminium en 2200 ton koper met vervalste labels is geleverd aan klanten. Dat is vier procent van de totale verkoop van aluminium en koper in die periode. Het bedrijf zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de fraude en gaat data van de laatste tien jaar onderzoeken.

Het Japanse Mitsubishi Heavy Industries zegt dat er voor de bouw van een passagiersvliegtuig aluminium is gebruikt dat onder de betreffende leveringen valt. Volgens het bedrijf zijn er geen veiligheidsproblemen geconstateerd en wordt het vliegtuig volgens schema opgeleverd. Vliegtuigbouwer Boeing, dat onderdelen van Subaru geleverd krijgt, zegt deze goed te inspecteren. Reuters meldt dat het Japanse ministerie van economie de staalproducent heeft gevraagd om te onderzoeken of de fraude invloed kan hebben op de veiligheid van personen.

Kobe Steel is het op twee na grootste staalbedrijf van Japan. Naast leverancier van diverse ruwe metalen is het bedrijf ook producent van Kobelco bouw- en graafmachines die ook in Nederland worden verkocht. Er zijn geen aanwijzingen dat aluminium of koper waarmee is gefraudeerd ook in Nederland is beland.

Meerdere schandalen

De reputatie van de Japanse industrie loopt door de problemen bij Kobe Steel wederom een deuk op. Jarenlang stond het land van de rijzende zon bekend om zijn hoogwaardige producten maar na diverse schandalen brokkelt die faam af. Volgens het Japanse ministerie van economie bedreigt het Kobe-schandaal het handelsverkeer van andere bedrijven. De Japanse krant Nikkei schreef dat ‘de reputatie van het Japanse vakmanschap op het spel staat’.

Want de schandalen volgen elkaar in rap tempo op. Vorige week maakte de Japanse autobouwer Nissan bekend 1,2 miljoen in Japan verkochte auto’s terug te roepen. Er zou bij controles met handtekeningen van gecertificeerde medewerkers zijn geknoeid waardoor documenten die bij de auto’s horen ongeldig zijn.

Eerder moesten Toyota, Suzuki, Honda en Mitsubishi miljoenen auto’s terughalen vanwege diverse defecten. Airbagfabrikant Takata ging vorig jaar failliet nadat er zestien doden vielen door ontploffende airbags en in hetzelfde jaar werd bekend dat Mitsubishi Motors vijfentwintig jaar lang sjoemelde met brandstoftesten.

Beleggers verkochten massaal hun aandelen Kobe Steel. De koers kelderde met 22 procent, waardoor de marktwaarde van het staalbedrijf met bijna één miljard dollar daalde. Ook dochterbedrijf Shinsho, verantwoordelijk voor veel in- en export van Kobe Steel verloor gisteren 18 procent van de beurswaarde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden