Japanners kiezen weer voor oude machthebbers

Ex-premier Abe wint verkiezingen Leider staat voor een hardere lijn tegen China

De eerste landelijke verkiezingen in Japan na de verwoestende tsunami en kernramp bij Fukushima vorig jaar zijn uitgedraaid op een grote overwinning voor de oppositionele Liberaal Democratische Partij (LDP). Shinzo Abe, de leider van de conservatieve LDP zal terugkeren als premier, een functie die hij bekleedde van 2006 tot 2007.

De verkiezingswinst van de LDP is opvallend, omdat Abe en zijn partij vinden dat Japan deels afhankelijk moet blijven van nucleaire energie. Een meerderheid van de bevolking wil de kerncentrales juist sluiten.

De conservatieve LDP haalde een ruime meerderheid van de 480 zetels in het Lagerhuis. De overwinning betekent een forse dreun voor de centrum-linkse Democratische Partij (DPJ) van zittend premier Yoshihiko Noda. Na het bekend worden van de uitslag kondigde hij direct zijn vertrek als partijleider aan.

Noda's DPJ kwam in 2009 aan de macht met de belofte verandering te brengen in de Japanse politiek. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Japan bijna onafgebroken door de LDP geleid.

De DPJ wilde de politiek en het bestuur na al die jaren opschudden en de macht van de bureaucratie terugdringen. "Wat de ommezwaai vooral laat zien, is dat kiezers erg teleurgesteld zijn over de resultaten die de DPJ de afgelopen jaren heeft neergezet", zegt politicoloog Hironori Sasada, verbonden aan de Ritsumeikan universiteit in Kyoto.

De economische malaise in het land was een belangrijk thema tijdens de campagne. Japanse industriële reuzen verliezen steeds meer terrein aan concurrenten uit Zuid-Korea en China. Sony, Panasonic en andere grote bedrijven moeten daardoor zelfs werknemers ontslaan. Abe hamerde in zijn toespraken voortdurend op de noodzaak harde maatregelen te nemen en met grote infrastructuurprojecten en lichte inflatie de economie aan te zwengelen.

In Oost-Azië zal de overwinning van Shinzo Abe met argusogen bekeken worden. Abe wil de grondwet wijzigen om zo het leger een actievere internationale rol te geven. Na de Tweede Wereldoorlog legde Japan het leger veel beperkingen op om te voorkomen dat het ooit nog andere landen zou aanvallen. Ook staan Abe en de LDP voor een harde lijn ten opzichte van buurland China in de ruzie over de Senkaku-eilanden.

Als zevende premier in zes jaar weet Abe dat het niet makkelijk zal worden om zijn verkiezingsbeloftes waar te maken. Kiezers twijfelen over het vermogen van de politiek om verandering te brengen, veel mensen bleven daarom thuis. Met zestig procent lag de opkomst ongeveer tien procentpunt lager dan bij de vorige verkiezingen in 2009.

Bij een stemlokaal in West-Tokio verwoordt de 60-jarige mevrouw Ito de twijfel van veel mensen over de politiek in het land. Ook zij stemde een paar minuten eerder op de LDP van Shinzo Abe, maar overtuigd van haar keuze is zij allerminst: "Abe is zeker niet de beste leider voor Japan, maar ik denk dat hij nu de minst slechte is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden