Japanners hebben het meest moeite met hun gijzeling

LIMA - De 72 gijzelaars in de residentie van de Japanse ambassadeur in Lima hadden het slechter kunnen treffen. Hoewel ze al meer dan een maand door guerrillastrijders worden vastgehouden, is de sfeer in de onder normale omstandigheden zeer comfortabele villa vrij goed. Dat valt op te maken uit de verhalen van vrijgelaten diplomaten en van de bemiddelaars.

TJABEL DALING

De gijzelaars verdrijven hun tijd met schaken, kaartspelen, bingo, domino, het schrijven van brieven naar familieleden en het luisteren naar gitaarmuziek. Bovendien hebben ze de beschikking over het allerbeste wat de wereldliteratuur te bieden heeft. Biografieën over Einstein, De Gaulle, Napoleon, Churchill, Kennedy en literaire werken van uiteenlopende schrijvers als Borges, Flaubert, Marquez, Sartre, Tolstoj, Vargas Llosa, Molière, Neruda, Mann, Goethe, Dumas, Hesse, De Balzac en Twain hebben inmiddels hun weg naar de gijzelaars gevonden.

Het Rode Kruis heeft 131 Spaanstalige boeken verspreid en zo'n 50 in de Japanse taal.

Zich vervelen hoeven de gijzelaars dus niet, als ze tenminste de geestelijke rust kunnen vinden voor ontspanning. Maar het is zeker niet alleen somberheid troef in de Japanse ambassadeurswoning, waar vandaag de 35e dag van de gijzeling is ingegaan. “Soms praten de gijzelaars over zeer ernstige onderwerpen. En soms maken ze alleen maar grappen”, vertelde Michel Minnig, hoofd van het internationale Rode Kruis, aan het Peruaanse weekblad Caretas. Een van de belangrijkste gijzelaars - althans voor de bezetters van Tupac Amaru (MRTA) - laat herhaaldelijk blijken dat hij zijn gevoel voor humor niet heeft verloren. Op de vraag van een Peruaanse journalist of hij nog steeds contacten onderhoudt met de regering, antwoordde minister van buitenlandse zaken Tudela gevat: “Ja, want er zitten hier voldoende regeringsfunctionarissen vast.”

De algemene indruk is dat de gezondheid van bijna alle gijzelaars redelijk goed is. Zowel Minnig, als MRTA-leider Nestor Cerpa en minister Tudela, hebben zich de afgelopen dagen in die zin uitgelaten. “Tussen de gijzelaars bestaat een enorme onderlinge kameraadschap, maar we willen snel naar huis”, zei de laatste.

De Japanse gijzelaars verdragen het vernederende huisarrest minder goed dan de overigen. Tegenover een journalist van het Japanse persbureau Kyodo News, die korte tijd in de residentie is geweest, klaagden ze over stress, heimwee en pijn in het hart. Het gescheiden zijn van hun familie valt de Japanse diplomaten en zakenlieden zeer zwaar. “De Japanners behoren tot een andere wereld” zegt Minnig. “Ze hebben andere behoeften en andere zorgen.” Ze houden er ook andere gewoonten op na. Veel Japanners lopen op sokken of blote voeten. Hun schoenen laten ze in de lege gang staan, die naar hun vertrekken leidt. De gijzelaars op de tweede verdieping van de ambassadeurswoning zijn in verscheidene groepen ondergebracht: diplomaten houden ambassadeurs gezelschap, politieagenten vormen duo's met militairen, terwijl de Japanse zakenlieden en de vertegenwoordigers van Peru's rechterlijke macht het rijk alleen hebben in hun kamer.

Van de aanvankelijke 629 gijzelaars zitten er nog 72 gevangen. Elf werden in vrijheid gesteld wegens gezondheidsredenen of op verzoek van het Rode Kruis. De laatste vrijlating dateert van vrijdag. Toen mocht de politiecommandant Luis Valencia Hirano wegens zijn slechte gezondheidstoestand naar huis.

Een grote verrassing, omdat Hirano naam heeft gemaakt in de strijd tegen het terrorisme. Zo heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de arrestatie van Abimael Guzman, de leider van de concurrerende guerrillabeweging Lichtend Pad, was hij betrokken bij de vangst van een van de leiders van het Japanse Rode Leger, die in Peru onderdak had gevonden, en heeft hij ook Tupac Amaru danig het leven zuur gemaakt.

Minnig en aartsbisschop Juan Luis Cipriani van Ayacucho hebben nog het meeste contact met de terroristen. Cipriani, een persoonlijke vriend van Fujimori, leidt af toe een mis voor de gijzelaars. Evenals Domingo Palermo is hij lid van Opus Dei, de ultra-rechtse stroming in de katholieke kerk. De Peruaanse minister is geen onbekende voor de Tupac Amaru. Elf jaar geleden was hij betrokken bij een bemiddelingspoging om een door de MRTA gekidnapte zakenman vrij te krijgen.

President Alberto Fujimori heeft de Japanse regering beloofd dat alle gijzelaars veilig en gezond de ambtswoning zullen verlaten. “We willen geen oplossing waarbij 73 personen worden gered en er één sterft”, zei hij kort voor de vrijlating van politiecommandant Hirano. Minnig blijkt nog het meest pessimistisch. “Hoe langer de gijzeling duurt, hoe moeilijker de situatie.”

Japanse gijzelaars toonden zaterdag, in opdracht van guerrillabaas Cerpa, drie spandoeken met teksten die kunnen duiden op een verharde opstelling van de kant van de terroristen. Voor het eerst legden guerrillastrijders van Tupac Amaru een duidelijke link tussen de politiek van de regering Fujimori en de positie van de gijzelaars. “De autoriteiten die hier worden vastgehouden zijn verantwoordelijk voor het beleid van de regering, dat het volk dupeert”, luidde een van de teksten. “Moeders, echtgenotes, kinderen van onze gevangenen hopen ook op hun vrijlating.”

De Peruaanse regering heeft inmiddels een steuncomité voor familieleden van de gijzelaars opgericht en de moeder van een zestienjarige terroriste Giovanna Vilas Plasencia smeekt haar dochter berouw te tonen. “Giovanna, vraag God om vergeving voor wat je hebt gedaan. Je zult je beter voelen als je vrede in je hart hebt. Je hebt nog een hele toekomst voor je; vergooi die niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden