Japanner zit thuis naast zijn rijstkoker

Nog even en we kunnen proosten op de nieuwe eeuw. Maar zal de computer de overgang doorstaan? Een korte serie over het gevecht tegen de millenniumbug in binnen- en buitenland. Vandaag: Japan hamstert en Turkije sluit de Bosporus

Premier Keizo Obuchi zou nog nooit een computer hebben bediend en ook niet weten waar zo'n machine eigenlijk goed voor is. Uiteraard is dit maar een gerucht. Maar zelfs volgens vertrouwelingen van de premier heeft hij zo goed als geen verstand van moderne elektronica. Het is uitgerekend Obuchi die dezer dagen in een antipaniekcampagne op de Japanse televisie verschijnt.

Hij verzekert de bevolking dat de millenniumwisseling soepel gaat verlopen. Voor het schier ondenkbare geval dat er niettemin wat misloopt raadt de premier de kijkers aan over te gaan tot voortvarendheid bij het hamsteren. Voor dagen drank en spijs en een pak bankbiljetten behoren de Japanners toch wel zeker in huis te halen, aldus Obuchi.

Om zijn belofte dat het straks allemaal goed afloopt kracht bij te zetten, heeft de regeringsleider zich aan het hoofd gesteld van het nationale rampencomité dat de millenniumapocalyps in goede banen moet leiden. Keizo Obuchi zal dan ook nieuwjaarsnacht opblijven.

In de media is weinig te merken geweest van enige voorbereiding op een mogelijke ramp. De hamsteroproep van de premier werd her en der afgedaan als een misplaatste poging tot stimulering van de lusteloze economie. Maar in deze laatste weken van het jaar haalt het keizerrijk de achterstand in. Zelfs serieuze bladen maken het tamelijk bont. Zo schreef het weekblad Shukan Asahi dat je het rond de jaarwisseling niet in je hoofd moet halen te reizen. De stad uitrijden met je auto kan op 1 januari fataal zijn als gevolg van: op tilt slaande verkeerslichten, dolle tolhekjes, klemzittende autoramen en deuren, destructieve navigatiesystemen en imploderende luchtverversers in je wagen.

Je kunt maar beter thuis zitten, ware het niet dat daar de elektrische rijstkoker klokke twaalf kan ontploffen. Raadzaam is het derhalve alle apparatuur van het stroomnet te ontkoppelen, de hoofdschakelaar op UIT te zetten en de catastrofe met kloppend hart in het donker af te wachten, je laatste gedachten bestedend aan de dierbare nabestaanden.

Lange lijsten met hamsterbare waar zijn inmiddels gepubliceerd door diverse overheden en allerlei groepen van bezorgde burgers. Die lijsten komen neer op het dringende advies geweldige voorraden aan te leggen: van kilometers wc-papier en reserveondergoed tot tientallen kilo's blikvoer en niet te vergeten een volle badkuip met drinkwater.

Liefst 106 000 agenten patrouilleren in de millenniumnacht. Ook worden 96 000 leden van de Japanse Zelfverdedigingstroepen paraat gehouden.

Een kleine zesduizend ambtenaren draaien piketdienst bij de bewaking van het staatsapparaat tegen de onberekenbare millenniumbug.

Er kan dus in het keizerrijk helemaal niets misgaan? Toch is de eerste 'millenniumdode' al gevallen. Een systeembeheerder in Osaka verongelukte na een dag en nacht gewerkt te hebben aan het herstel van computers. De man raakte in paniek toen hij probeerde te overzien wat er nog allemaal gedaan moest worden en hij sprong van het dak van zijn flat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden