Japan zet vaginakunstenares achter de tralies

Rokude Nashiko met een smartphonehoesje in de vorm van een vagina Beeld Wouter van Cleef
Rokude Nashiko met een smartphonehoesje in de vorm van een vaginaBeeld Wouter van Cleef

Ze wilde het taboe rondom vrouwelijke geslachtsdelen doorbreken, maar Japan was daar nog niet helemaal klaar voor, vertelde ze vorige week in een interview met Trouw. Inmiddels heeft de Japanse politie haar gearresteerd.

Redactie

De Japanse kunstenares Rokude Nashiko verspreidde een model van haar eigen vagina, te gebruiken voor 3D-printers. Niets ongebruikelijks voor wie haar werk kent. Boten, smartphonehoesjes, vrolijke tekeningen: haast alle kunst van Rokude Nashiko - een artiestennaam, die 'nietssnut' betekent' - is gemodelleerd naar haar eigen vagina.

Toch was dit laatste project kennelijk de druppel voor de Japanse autoriteiten. Nashiko werd gisteren gearresteerd, omdat ze de Japanse zedenwetten had overtreden.

Zie de website van de artieste voor meer voorbeelden van haar werk.

Daarmee bewijzen de Japanse autoriteiten eigenlijk precies het punt dat Nashiko al langer probeert te maken: Japan kent een nogal dubbele moraal als het op het vrouwelijk geslachtsorgaan aankomt. Dat is taboe, terwijl het mannelijke geslachtsorgaan op een jaarlijks penisfestival uitgebreid gevierd en bejubeld wordt.

Alle besmuiktheid die er in Japan bestaat rondom de vagina, leidt tot veel onzekerheid. Zo worden er haast nergens zoveel vaginacorrecties uitgevoerd als in Japan: anderhalf keer zo vaak als in de VS.

De kunstenares onderging er zelf ooit ook een, vertelde ze onlangs aan Trouw-correspondent Wouter van Cleef. De operatie zette haar aan het nadenken, en zette haar uiteindelijk op het spoor van de vaginakunst: vooral gebruiksvoorwerpen, bedoeld om het onderwerp van zijn geheimzinnigheid te ontdoen. "Om meer impact te hebben wil ik steeds grotere voorwerpen maken. Een vagina vliegtuig, dat zou fantastisch zijn!"

Rokude Nashiko in een boot, gemodelleerd op haar eigen vagina Beeld Rokude Nashiko
Rokude Nashiko in een boot, gemodelleerd op haar eigen vaginaBeeld Rokude Nashiko

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden