Japan zet toch weer twee kernreactoren aan

Atoomstroom nodig vanwege gebruik airco in zomerhitte

"Kernenergie is gevaarlijk! Denk aan Hiroshima! Denk aan onze kinderen!"

Vol vuur kwamen gisteren enkele honderden mensen naar West-Tokio om te demonstreren tegen premier Noda's besluit twee kernreactoren weer in bedrijf te nemen. Het verzet van de vooral oudere Japanners maakte weinig indruk.

Sinds de tsunami en de nucleaire ramp in Fukushima vorig jaar is kernenergie uiterst impopulair in het grondstofarme Japan. Na de ramp werden geleidelijk alle kerncentrales stilgezet, maar met de hete zomermaanden in aantocht zien politici geen andere optie dan ze weer te starten.

Door het gebruik van airconditioning bereikt de vraag naar elektriciteit jaarlijks zijn piek in de zomermaanden. Energiebedrijven vrezen zonder atoomstroom de hoge elektriciteitsvraag niet aan te kunnen. Stroomuitval leek zelfs onvermijdelijk in de derde economie ter wereld.

Daarom besloot premier Noda dit weekeinde - na maanden politiek gekrakeel - dat twee reactoren van de Oi-centrale in West-Japan weer moeten worden ingeschakeld. Nog altijd zal dit gebied rond de stad Osaka zuinig met stroom moeten zijn, maar de verwachting is dat het tekort nu niet meer dan 5 tot 10 procent zal zijn. Zonder kernenergie werd een elektriciteitstekort van minstens 15 procent verwacht.

Volgens een peiling van dagblad Mainichi is 70 procent van alle Japanners tegen het herstarten van de kerncentrales. Desondanks bleek het lastig een mensenmassa op de been te krijgen toen Noda eenmaal zijn beslissing had genomen.

Rond de kerncentrale zelf zijn de meningen verdeeld. Bij het stadje Oi zijn sommige mensen blij met het geld en de banen die de kerncentrales opleveren. Andere buurtbewoners zijn nog niet bekomen van de schrik na Fukushima. De extra veiligheidsmaatregelen die werden getroffen bij de Oi-centrale kunnen lang niet iedereen overtuigen.

De demonstratie in Tokio trok gisteren nog geen duizend deelnemers. In het park waar de optocht eindigde, haalden de meeste passanten de schouders op. Als de Oi-reactor weer stroom gaat leveren, zullen ook andere reactoren in bedrijf worden genomen, vrezen de demonstranten.

Of hun protest iets uitwerkt, betwijfelen ze zelf ook. Hidetoshi Takahashi (58) kijkt beteuterd naar het groepje mensen om zich heen. "Dat zal heel erg moeilijk worden."

Tot 11 maart vorig jaar was nucleaire energie goed voor ongeveer een derde van de Japanse elektriciteitsproductie. Door het geleidelijk aan stilzetten van alle kerncentrales is de import van fossiele brandstoffen omhoog geschoten sinds de tsunami.

Energiebedrijven wekken nu vooral veel meer elektriciteit op uit vloeibaar gemaakt gas (LNG). In de maand mei verstookte Japan 22 procent meer LNG dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Op dit moment is Katar de belangrijkste leverancier, maar de Japanners zijn erop bedacht hun afhankelijkheid van leveranciers in het instabiele Midden-Oosten te beperken. Daarom investeren Japanse bedrijven de laatste maanden enorme bedragen in nieuw ontdekte gasvelden in Noord-Australië.

De sterk gestegen import van energie drukt ook op de Japanse handelsbalans. Decennialang gold Japan als het schoolvoorbeeld van een land dat steevast meer uitvoerde dan invoerde. Mede door de toegenomen behoefte aan olie en gas uit het buitenland is dat beeld nu gekanteld; de totale waarde van de import overstijgt de export.

Import olie en gas uit buitenland neemt toe

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden