Japan zet laatste kernreactor uit

Kernreactor bij het dorp Tomari, in de regio Hokkaido. Beeld EPA
Kernreactor bij het dorp Tomari, in de regio Hokkaido.Beeld EPA

Japan schakelt vandaag de laatste van de circa 50 kernreactoren uit, waardoor de 128 miljoen inwoners voorlopig geen kernenergie meer krijgen. De maatregel volgt op het ongeluk in de centrale bij Fukushima na de verwoestende tsunami ruim een jaar geleden. Het was de ernstigste kernramp in circa 25 jaar.

De laatste nog werkende reactor, de nummer 3 van de centrale Tomari op het noordelijke eiland Hokkaido, moet uiterlijk maandag totaal zijn afgekoeld. Hokkaido Electric Power meldde dat vandaag. Na het ongeluk in Fukushima besloot de regering alle centrales te sluiten voor controle. Ze mogen pas weer op gang komen als de lokale overheid daarmee instemt. Dat is nog niet gebeurd, wegens de grote zorgen onder de bevolking.

Het is de eerste keer sinds de jaren '70 dat Japan zonder atoomenergie zit. Tot een jaar geleden haalde het land een derde van zijn energie uit de nucleaire centrales.

Waarschuwingen
De rigoureuze actie om alle centrales te sluiten, leidt wel tot waarschuwingen dat er een stroomtekort dreigt als het deze zomer erg warm wordt. Dan is er mogelijk niet voldoende elektriciteit voor alle airco's en andere installaties in een van 's werelds grootste economieën.

Tegenstanders van kernenergie zijn echter optimistisch. 'Het is een symbolische dag vandaag', zei activist Masao Kimura. 'Nu kunnen we bewijzen dat we kunnen leven zonder kernenergie.' Vandaag gingen circa 5500 mensen in Tokio de straat op om de atoomvrije situatie te vieren.

Binnenkort wel weer herstart van twee reactoren
Premier Yoshihiko Noda heeft onlangs wel toestemming gegeven voor de herstart van twee reactoren in Oi. Maar stroombedrijf Kansai Electric Power moet daarvoor nog wel een lastige stresstest ondergaan van toezichthouders en de lokale overheid overtuigen.

Bij het ongeluk in de centrale bij Fukushima in maart vorig jaar zijn meerdere reactoren zwaar beschadigd. De koeling viel uit en in de reactoren smolten de kernstaven. Dat leidde tot radioactiviteit in de lucht, bodem en zee. Tienduizenden mensen moesten voor de straling op de vlucht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden