Japan zet eerste stap naar goedkeuring Gatt-akkoord

TOKIO, WASHINGTON (AP, Reuter) - In Japan heeft een belangrijke parlementscommissie goedkeuring gegeven aan het nieuwe Gatt-handelsakkoord. Het Japanse lagerhuis spreekt zich er vandaag over uit. Maar dit levert vrijwel zeker geen problemen op.

De uiteindelijke goedkeuring in het hogerhuis wordt in Tokio over enkele dagen verwacht. De betrekkelijk moeiteloze aanvaarding van het Gatt-akkoord werd eerst mogelijk na omvangrijke overheidssubsidies aan de Japanse rijstboeren, die aanvankelijk fel verzet boden. De steun ter waarde van 74 miljard dollar moet hen in staat stellen de concurrentie aan te gaan met buitenlandse rijstimporten die nu te verwachten zijn.

In de Verenigde Staten, waar de oppositie tegen het Gatt-akkoord na de recente Republikeinse verkiezingszege sterk de kop opstak, is de kans op aanvaarding inmiddels weer sterk gestegen. Na het Huis van Afgevaardigden lijkt nu toch ook de Amerikaanse Senaat het handelsakkoord te zullen goedkeuren.

Zelfs een notoire tegenstander als senator Ernest Hollings verwacht dat ook de Senaat zijn fiat geeft. “Wij zullen weliswaar het debat winnen, maar het besluit staat vast.” Hollings ziet het akkoord niet zitten omdat het de VS veel banen zou kosten.

Het Huis stemde dinsdag met 288 tegen 146 stemmen voor de overeenkomst. In de Senaat ligt de zaak iets gecompliceerder. Aan de definitieve stemming, waarvoor een gewone meerderheid van 51 stemmen nodig is, gaat een stemming vooraf over een zogenoemde waiver. Die vereist een meerderheid van zestig stemmen.

De waiver slaat op de ontheffing voor een wettelijk verplichte compensatie voor het wegvallen van importheffingen. Het akkoord kost de VS naar schatting 31 miljard dollar aan inkomsten op dat terrein. Volgens de begrotingsreglementen moet president Clinton die onmiddellijk compenseren. De waiver geeft hem enig respijt.

Omdat het erom spant, hield president Clinton gisteren een werkontbijt om enkele “tegenstribbelende” senatoren over de streep te trekken. Een van hen, Kent Conrad, hield het er nadien op dat 63 senatoren ernaar neigen ja te zeggen. De Republikeinse senator Kay Hutchinson is daar een voorbeeld van. Zij twijfelde eerst maar liet weten voor te stemmen, vanwege de economische voordelen die het akkoord oplevert voor Texas, de staat die zij vertegenwoordigt.

Goedkeuring door de VS zou de weg vrijmaken voor ratificatie van de overeenkomst door de meeste andere Gatt-landen. Tot nu toe hebben nog geen veertig van de ruim 120 staten die in april in Marokko de overeenkomst ondertekenden, de parlementaire goedkeuring achter de rug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden