Japan wil dementie terugdringen na een serie tragische verkeersongelukken

Ouderen in Tokio doen gezondheidsoefeningen tijdens de “Respect voor de ouderen dag". Beeld Thomson Reuters

Japan kampt met ernstige vergrijzing en dus ook met dementie. De regering stelt nu harde doelen om het aantal dementerenden terug te dringen. 

Japan is geschrokken van het aantal dementerenden in het land. Daarom neemt de regering maatregelen: in de komende zes jaar moet dementie onder 70-plussers met 6 procent omlaag. Het is voor het eerst dat Japan, en voor zover bekend welk land dan ook, een getal plakt op het terugdringen van de ouderdomsziekte.

Er moet wel wat gebeuren, want Japan kent een sterke vergrijzing en daarmee een grote toename van het aantal mensen met dementie. De uitgaven in de zorg lopen op, terwijl het de vraag is waar de benodigde extra verpleegkundigen en andere zorgverleners vandaan moeten komen in een land met relatief weinig jongeren. Volgens ramingen van de overheid telt Japan over zes jaar 7 miljoen dementerenden, dat is een op de vijf 65-plussers.

Vandaar dat de regering van premier Shinzo Abe deze zomer met een plan van aanpak komt. Japanse media nemen daar nu al een voorschot op, met dank aan politici en ambtenaren die wat willen loslaten.

Gisteren belegde de regering een hoorzitting met deskundigen op het gebied van dementie en vooral het voorkomen daarvan. Een dag eerder kwam de wereldgezondheidsorganisatie WHO al met richtlijnen voor preventie en behandeling van de ziekte.

Het debat in Japan is de laatste tijd aangezwengeld door een aantal tragische verkeersongelukken, waarbij bleek dat de bestuurders aan dementie leden. Bij tests vanwege het verlengen van het rijbewijs constateerde de Japanse politie vorig jaar dat 531.000 ouderen tekenen van dementie vertoonden. Een nog iets groter aantal had een andere cognitieve beperking.

Kansen

Het goede nieuws is dat er volgens de WHO wel iets te doen is aan dementie. Gymnastiek bijvoorbeeld, liefst in groepen in buurthuizen. Niet alleen het oefenen zelf, ook het sociale contact moet de ouderen helpen gezond en zelfstandig te blijven. Dat is belangrijk in een land met veel senioren die weinig kinderen hebben, die bovendien heel veel werken.

Gezond eten is ook belangrijk, net als minder roken. Al deze zaken hebben invloed op de bloeddruk en daarmee, volgens deskundigen, ook op het ontstaan van dementie. Wat het roken betreft is er in Japan nog winst te boeken, gezond eten doen de inwoners over het algemeen wel.

Japan wil ook meer gaan investeren in farmaceutisch onderzoek, in de hoop dementie te voorkomen of de ziekte op termijn zelfs te kunnen genezen. Maar het is zeer onwaarschijnlijk dat dit snel concrete resultaten gaat opleveren.

Jurgen Claassen, klinisch geriater en onderzoeker aan Radboudumc in Nijmegen, noemt de Japanse doelstelling ‘niet compleet onrealistisch’. Hij sluit zich aan bij de adviezen van de WHO, maar plaatst wel een kanttekening: die zorgen er vooral voor dat mensen later dement worden, niet dat de ziekte echt voorkomen wordt. Bovendien is het niet altijd duidelijk wanneer iemand precies dement is, zegt Claassen.

“Er is een grijs gebied, waar mensen hersenschade hebben maar toch goed functioneren. Als dat wordt bevorderd is dat ook al winst.” Zijn oordeel over de plannen: “Het gaat om de intentie en die is goed. Maar ze kunnen het nooit exact meten.”

Lees ook: Ik wil 100 worden

Op het Japanse eiland Okinawa wonen de meeste honderdjarigen ter wereld. En ze zijn ook nog eens superfit. Dat wil Trouw-redacteur Sybilla Claus ook. Hoe doen ze dat, die krasse Japanners? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden