Japan viert geen kersenbloesemfestival

150.000 evacués zitten in verlaten hotels, appartementen en sportstadions in Tokio

Het is een stralende lentedag in de hoofdstad van Japan. Ondanks een oproep van sakebrouwerijen om het jaarlijkse kersenbloesemfestival zoals altijd uitbundig te vieren, reageren de inwoners terughoudend.

De lijst met tsunami-doden en vermisten is zojuist naar 27.000 bijgesteld. Nu vrolijk drinkend onder de bomen zitten, vinden weinigen gepast.

Maar voor de wolkenkrabber Grand Prince Hotel in de wijk Akasaka komen inwoners wel foto's maken van de rij sakura, bomen vol witroze blaadjes. Tegen deze voorgrond komen zelfs de betonnen flyovers prachtig uit. Voor de entree staan vrijwilligers in blauwe hesjes. Praten met de media mogen ze niet, maar Yashima Yoshito van de afdeling stadsontwikkeling van Tokio wil wel vertellen hoe het gaat in het Grand Prince.

Eigenlijk staat het hotel op de nominatie om gesloopt te worden, hoewel de witglanzende kolos van zo'n vijftig verdiepingen er van buiten nog goed uitziet. Omdat er nog steeds 150.000 daklozen zijn, besloot het bestuur van de hoofdstad het hotel open te stellen voor evacués uit de regio Fukushima. "Tot eind juni kunnen zij hier gratis blijven. In die tijd krijgen ze ook drie maal daags gratis te eten en een geldbedrag", zegt Yoshito.

Deze tijdelijke hotelopvang kost de gemeente 200 miljoen yen. Een oudere man zet zijn vrouw af voor de entree. Veel meer dan twee rugzakjes komen er niet uit de auto. Maar vol is het Grand Prince met zijn 1600 kamers zeker niet. "We hebben tot nu toe 360 bewoners ingeschreven. Velen geven de voorkeur aan een langer verblijf."

Tokio heeft ook 1300 appartementen beschikbaar gesteld voor daklozen van de ramp, die kunnen minimaal zes maanden bewoond worden. "Daarvan zijn er zeker duizend bezet", weet Yoshito. "De bewoners hier waren uitgeloot voor die appartementen." En dan zijn er in de hoofdstad nog drie gigantische sportstadions voor de slachtoffers ontruimd, maar die zijn het minst populair vanwege het gebrek aan privacy. "Daar zitten vijfhonderd mensen."

Een zestigplusser loopt met haar zus onder de bomen. Beiden dragen witte mondkapjes. Dat kan zijn vanwege verkoudheid, hooikoorts of stralingsgevaar. "Ik ben hier gisteren ingetrokken", zegt zij. "Mijn zus woont in Tokio en heeft me met de bagage geholpen. De rest van de familie komt later." Hoe het dit jaar verder gaat? "Ik heb geen idee. Morgen is er een informatiebijeenkomst van de overheid. Misschien horen we dan meer." Op de foto wil zij niet. "Ik schaam me. Ik kom maar uit de provincie."

Of de gemeente Tokio na de eerste noodopvang al bezig is met een plan voor komend jaar? Om deze evacués aan werk te helpen bijvoorbeeld? Yoshito weet het niet: "Het is nog niet eens duidelijk hoe het met de kerncentrale afloopt. Zolang dat niet duidelijk is, kunnen wij niets plannen. Want de enige gedachte van deze evacués is dat ze terug willen naar hun eigen huis."

In het compleet verwoeste stadje Rikuzentakata zijn zaterdag de eerste 36 noodwoningen betrokken. Die zijn 29 m2, hebben twee kamers met een keuken, badkamer en airco, en kunnen twee jaar bewoond worden. 62.000 huishoudens in de drie zwaarstgetroffen prefecturen, Fukushima, Iwate en Miyagi, moeten zo'n woning krijgen, maar daarvan is nog geen tiende gebouwd.

Vandaag benoemt premier Kan de nationale wederopbouwcommissie. Behalve de gouverneurs van Fukushima, Iwate en Miyagi bestaat de commissie uit de bekende architect Tadao Ando, scriptschrijver Makiko Uchidate en academici.

"Het idee is niet simpel wederopbouwen, maar een beter Noord-Japan creëren", aldus Kan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden