'Japan' verhindert fusie AkzoNobel en Axalta

Het voormalige hoofdkantoor van AkzoNobel in Amsterdam. Het bod van Nippon Paint op aanstaande fusiepartner Axalta verstoort de vrijage tussen de twee verfbedrijven. Beeld REUTERS
Het voormalige hoofdkantoor van AkzoNobel in Amsterdam. Het bod van Nippon Paint op aanstaande fusiepartner Axalta verstoort de vrijage tussen de twee verfbedrijven.Beeld REUTERS

Het Japanse Nippon Paint doet een bod op Axalta, waarmee de fusie tussen dat bedrijf en AkzoNobel van de baan is.

Koos Schwartz

Gaat AkzoNobel na een roerig jaar een rustig jaareinde tegemoet? Mogelijk wel. In elk geval gaat de krachtenbundeling met de Amerikaanse lakkenfirma Axalta niet door. AkzoNobels vrijage met Axalta werd ruw verstoord door het Japanse Nippon Paint, dat nu een bod doet op AkzoNobels beoogde partner.

Dat bod is voor Axalta blijkbaar zo aantrekkelijk dat de gesprekken met AkzoNobel zijn stopgezet, al legden beide bedrijven dat verband niet in persberichten, waarin zij hun contactbeëindiging bekendmaakten. Het is nog onduidelijk of Axalta het bod van Nippon Paint accepteert.

Fusie van gelijken

AkzoNobel meldde eind oktober dat het wilde fuseren met Axalta, dat vooral bekend is om zijn autolakken. Hoewel de verf- en lakkenpoot van AkzoNobel (omzet 9,5 miljard euro; 34.600 werknemers) bijna drie keer zo groot is als die van Axalta (3,5 miljard euro; 13.300 werknemers), beklemtoonde topman Thierry Vanlancker dat het om een fusie van gelijken ging. Mogelijk deed hij dat om Axalta’s management te plezieren.

De vrijage kwam onverwacht omdat Vanlanckers voorganger, Ton Büchner, geen trek had in grote overnames. In 2012 was het, naar verluidt, Büchner zelf die een overname van Axalta door AkzoNobel voorkwam. Axalta was toen onderdeel van chemiereus DuPont dat van zijn lakkendochter af wilde. Vanlancker werkte destijds bij DuPont.

AkzoNobel gaat dus alleen verder en Vanlancker, die de om gezondheidsredenen vertrokken Büchner in juli opvolgde, kan zich wijden aan de in april aangekondigde afsplitsing en verkoop van Akzo’s chemiepoot. Ook wil hij AkzoNobel winstgevender maken, iets wat Büchner ook nastreefde.

PPG zei nog geen 'nee''

Of Vanlancker nu een rustige periode tegemoet gaat, zonder fusie- en overnameperikelen, staat niet helemaal vast. Dit jaar deed het Amerikaanse PPG drie pogingen om AkzoNobel te kopen. PPG bood uiteindelijk 96,75 euro per aandeel, zo’n 50 procent meer dan AkzoNobel waard was voordat PPG zijn eerste bod deed. Na heftig verzet van AkzoNobel besloot PPG op 1 juni van de koop af te zien. Volgens de regels van de beurs zou PPG vanaf 1 december een nieuwe kooppoging mogen wagen. PPG-topman McGarry lijkt daar weinig voor te voelen, maar een ondubbelzinnig ‘nee’ heeft zijn mond nog niet verlaten.

En Elliot is ook nog niet uitgespeeld

Mogelijk zorgt het investeringsfonds Elliott nog voor reuring. De weigering van AkzoNobel om met PPG te praten, stuitte bij aandeelhouders op verzet. Elliott leidde dat verzet en toog zelfs twee keer naar de rechter. Elliott, dat zich ook bij bedrijven als Samsung en mijnbouwer BHP Billiton roerde, eiste een speciale vergadering waarin Akzo’s aandeelhouders zich konden uitspreken over het aanblijven van president-commissaris Antony Burgmans, in Elliotts ogen de man die de overname tegenhield.

De rechter wees die eis tot twee keer toe af en maakte duidelijk dat in Nederland de bedrijfsleiding over het bedrijfsbeleid gaat – en niet de aandeelhouders. Het is dus aan een directie om te bepalen hoe zij reageert op een overnamebod, aldus de rechter. Na Büchners vertrek sloot Vanlancker in augustus een staakt-het-vuren met Elliott voor een periode van drie maanden. Partijen beloofden elkaar niet voor de rechter te slepen. Die periode verstreek vorige week. Elliott, dat de benoeming van Vanlancker steunde, wilde geen commentaar geven op het mislopen van de vrijage met Axalta.

Lees ook: Axalta is voor AkzoNobel wél de ware
en PPG staakt overnamepoging op AkzoNobel

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden