Japan vergeet plek voor olympische vlam in nieuw stadion

null Beeld anp
Beeld anp

De ontwerpers van het Japanse olympisch stadion voor de Spelen van 2020 hebben een pijnlijke blunder begaan. Ze zijn compleet vergeten een plek in te richten voor de olympische vlam. Nog een bijkomstig probleem: het stadion bestaat bijna volledig uit hout.

Redactie

De ontwerpers hadden er geen seconde bij stilgestaan dat de vlam in het stadion terecht moest komen: "Toen we aan het Olympisch comité vroegen wat de plannen voor het stadion waren, had niemand iets gezegd over een plek voor de olympische vlam", liet een medewerker van de Japanse Sportraad, die de leiding heeft over de bouw van het stadion, weten. Ze wijten de fout dan ook aan 'gebrekkige communicatie', aldus de Japanse krant Asahi Shimbun.

Japan zit hierdoor met een redelijk groot probleem. Het Nationaal Stadion, dat momenteel nog in de steigers staat, wordt namelijk grotendeels van hout gemaakt en er is nergens plek voor een groot open vuur, aldus Japanse media. Gisteravond werd een speciale commissie in het leven geroepen die voor april een oplossing moet gaan bedenken.

Instortingsgevaar
Overwogen wordt bijvoorbeeld om de vlam op het dak te plaatsen, maar het gevaar bestaat dat het houten dak vlam vat of het gewicht niet aankan en instort. De commissie heeft inmiddels ook voorgesteld om de vlam dan maar buiten het stadion te plaatsen, tot grote woede van het Olympisch comité in Japan.

De vlam wordt namelijk traditiegetrouw binnen in het stadion geplaatst. Slechts twee keer eerder was de vlam buiten het station zichtbaar, maar dat was beide keren tijdens de Winterspelen. "Het zou een schande zijn als we met die traditie moesten breken", liet de Japanse Sportraad weten.

De minister van Olympische Zaken Toshiaki Endo houdt er inmiddels rekening mee dat het bouwplan van het stadion omgegooid moeten worden.

Meer problemen
Het is niet de eerste keer dat er problemen ontstaan bij de bouw van het stadion. In december werd al een nieuw ontwerp onthuld omdat het oorspronkelijke te duur bleek.

De bouw van het stadion heeft hierdoor flinke vertraging opgelopen. De Japanners lieten vorig jaar augustus al weten dat het stadion mogelijk niet op tijd af zou zijn.

Vorig jaar schrapte het organiserend comité verder nog het originele logo voor de Spelen, omdat ontwerper Kenjiro Sano werd beschuldigd van plagiaat. De Belg Olivier Debie vond het wel erg veel lijken op het logo van het Theater van Luik van zijn hand.

De Japanse architect Kengo Kuma toonde op 22 december zijn ontwerp voor het stadion. Beeld afp
De Japanse architect Kengo Kuma toonde op 22 december zijn ontwerp voor het stadion.Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden