Japan vangt driekwart minder walvissen dan gepland

Walvissen aan boord van een Japans schip op een foto van begin vorig jaar. Beeld epa
Walvissen aan boord van een Japans schip op een foto van begin vorig jaar.Beeld epa

Japan heeft in de afgelopen tijd in het Zuidpoolgebied veel minder walvissen gevangen dan gepland. De schepen keerden met 251 walvissen huiswaarts in plaats van de geplande ongeveer 1000 dieren, deelde de woordvoerder van het Japanse ministerie van Visserij mee.

Volgens de woordvoerder is de veel lagere vangst te wijten aan acties van de milieuorganisatie Sea Shepherd. Het aantal van 251 was overigens meer dan tweemaal zo veel als in het vorige vangstseizoen.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (ICJ) sprak vorige week uit dat Japan onmiddellijk met de walvisvangst in het Zuidpoolgebied moet stoppen. Japan heeft toegezegd zich aan het verbod te houden.

Het ICJ deed uitspraak in een zaak die door Australië was aangespannen. Australië bestreed dat de Japanse walvisvaarders wetenschappelijk onderzoek doen en stelde dat het gewoon jagen op walvissen is. Het ICJ beaamde dat tot grote vreugde van onder meer de actiegroep Sea Shepherd, die herhaaldelijk slag heeft geleverd met Japanse walvisvaarders.

'Wetenschappelijk onderzoek'
Japan tekende in 1986 wel voor het stoppen van de walsvisvaart, maar ging toch op jacht onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Het is voor het eerst dat deze Japanse truc zo duidelijk in de rechtszaal wordt verworpen. Japan negeerde de discussies in de publieke opinie en bij de tandeloze Internationale Walvisvaart Commissie, die geen bindende besluiten neemt zoals het ICJ. Nu legt Tokio 'zich diep teleurgesteld bij het oordeel neer'.

Japan stelt dat het de voortplanting en de voeding van de walvissen en de invloed van de milieuvervuiling op de dieren bestudeert. Daarvoor geeft het jaarlijks vergunningen af om honderden van de zeezoogdieren te doden. ICJ-president Peter Tomka herinnerde aan het doel van het internationale verdrag dat de walvissen beschermt: een waardevol stuk natuur behouden voor toekomstige generaties. Japan moet de bestaande vergunningen voor de walvisjacht intrekken en mag geen nieuwe meer uitgeven.

Een walvis in de haven van Taji, op archiefbeeld. Beeld reuters
Een walvis in de haven van Taji, op archiefbeeld.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden