Japan stopt miljarden in zuiden van olierijk Irak

Japan, dat voor olie en gas geheel op de import is aangewezen, steekt 3,5 miljard dollar in de Iraakse gas- en olie-industrie.

Het gaat om drie projecten in het Zuid-Irak. Zo wordt een lening gegeven voor het oppoetsen van een olieraffinaderij in Basra, wordt een deel van het geld gestoken in de productie van vloeibaar gas en worden infrastructurele werken ter bevordering van de export betaald.

Japan moet zijn energietoevoer veilig stellen. De noodzaak daartoe is alleen maar groter geworden nu het Japanse belang in het Iraanse olieveld Azadegan aanzienlijk minder oplevert dan gedacht. Bovendien meldde Saoedi-Arabië gisteren minder olie naar Japan te zullen vervoeren. De Japanse raffinaderijen Cosmo en Idemitsu Kosan krijgen acht procent minder olie aangeboden.

De Saoedische maatregel is volgens oliehandelaren genomen om de markt te laten zien dat het de Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, ernst is met het verlagen van de productie. De Opec heeft aangekondigd 1,25 miljoen vaten per dag uit de markt te halen nu de prijzen tot onder de 60 dollar per vat zijn gedaald.

Irak heeft de Japanse investeringen hard nodig om de productie op de gewenste 3 miljoen vaten per dag te brengen. Nu worden 2,4 miljoen vaten per dag opgepompt. De Iraakse olieproductie is daarmee nog altijd ver verwijderd van de 3,7 miljoen vaten die in december 1979 werden geleverd. Over het algemeen laten olieconcerns zich bij hun investeringen in olievelden minder leiden door de veiligheidsproblemen dan door gebrekkige wetgeving. Dit jaar nog moet de Iraakse overheid wetgeving afronden waardoor buitenlandse olieconcerns makkelijker kunnen samenwerken met Iraakse bedrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden