Japan stemt voor verandering

De Japanse kiezers hebben voor een revolutie gezorgd. Voor het eerst is daar echt sprake van een tweepartijensysteem.

De Japanners gingen gisteren niet massaal de straat op om te vieren dat ’het volk heeft overwonnen’, zoals toekomstig premier Yukio Hatoyama (62) het verwoordde. Daar zijn ze het volk niet naar.

„Maar we zitten wel allemaal voor de tv”, zegt Moriko Kira, een Japanse architect die in Amsterdam een bureau heeft, vanuit Tokio. Tegen middernacht kijkt Kira (44) nog met haar ouders, beiden arts. „Verandering is noodzakelijk”, menen zij alledrie.

Met de verkiezingen van gisteren kregen zij en vele anderen de vurig gewenste verandering. Massaal koos grootmacht Japan gisteren voor oppositiepartij DPJ. Een historisch mandaat, aldus analisten, en dat van een volk dat niet zo van verandering houdt. Overigens is het niet zo dat de kiezers de Democratische Partij van Japan (DPJ) écht geloven, het is hun enige optie voor change.

Vannacht was nog niet duidelijk of de DPJ een tweederde meerderheid heeft behaald. Peilingen voorspellen voor de DPJ tussen de 300 à 330 van 480 zetels. De conservatieve regeringspartij LDP is fors afgeslankt, en houdt zo’n honderd parlementariërs over. Een geknakte premier Aso maakte zijn aftreden als partijvoorzitter bekend.

Na het terugtreden van de charismatische premier Koizumi in 2006 is de LDP, die sinds 1955 bijna onafgebroken regeerde, in een vrije val geraakt. Elk jaar een nieuwe premier, schandalen – zoals de minister die na de G-8 in februari dronken in de media verscheen – en de economische crisis maakten dat zelfs de achterban naar verandering snakte.

Kira: „Hier in Tokio hebben bijna alleen Democraten gewonnen. In het hele land zijn veel jongeren en vrouwen gekozen. Het was de strategie om die in te zetten tegen de ouderwetse ministers.” Maar ook op het platteland, jarenlang op de hand van de LDP, is de omslag groot. De zittende partijbonzen zijn afgestraft; velen verloren in hun district.

De DPJ is opgericht in 1996 en is een mix van jonge én ervaren politici. Dat er voor het eerst sinds de Japanners zich in 1955 weer zelf mochten gaan besturen een alternatief is voor de LDP vindt de architecte ’gezond’. „Heel veel mensen hoopten dat we een tweepartijensysteem zouden krijgen. Dat is het resultaat van een decennialange discussie.”

De vraag is wat Hatoyama, kleinzoon van een oud-premier, nu gaat doen. Hij ’wil luisteren naar het volk’ en heeft veel beloofd, inzake kinderbijslag, btw, hogere uitkeringen en pensioenen, maar of dat in deze crisis is waar te maken, zal blijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden