Japan sluit gevaarlijke centrale

Kernreactoren gebouwd op breuklijn waar binnen 30 jaar beving wordt verwacht

Het Japanse stroombedrijf Chubu sluit tijdelijk twee reactoren van de Hamaoka-kerncentrale die op een breuklijn aan de kust ligt. Daarmee geeft het gehoor aan een oproep van premier Naoto Kan van vorige week. Hij deed dat nadat alle 54 reactoren in het land waren geëvalueerd op kwetsbaarheid voor aardbevingen en tsunami's. Het is de eerste ingrijpende maatregel in de kernenergiesector sinds de ramp van 11 maart zorgde voor nog steeds aanhoudende problemen bij kerncentrale Fukushima 1.

Hamaoka ligt tweehonderd kilometer ten westen van de hoofdstad Tokio en staat bekend als de gevaarlijkste kerncentrale in Japan. Er wonen bijna 80.000 mensen binnen een straal van tien kilometer. Bewoners van de zogeheten regio Shizuoka roepen al tijden om het stilleggen van de Hamaoka-reactoren. "Binnen dertig jaar zal een aardbeving met de kracht van 8.5 Tokio of Shizuoka treffen", verklaart tsunamideskundige Fumihiko Imamura in Sendai de zorgen van omwonenden. Regeringsdeskundigen rekenen er zelfs op dat dat nog eerder gebeurt.

Zo dicht bij miljoenenstad Tokio, of bij een kerncentrale, is dat uitermate gevaarlijk, aldus Imamura. Hamaoka is gebouwd in de jaren zeventig. Waarom het gebouwd is op deze risicovolle plek, gaat nu wellicht tot discussie leiden. De sluiting zal de verwachte stroomtekorten deze zomer verder vergroten.

Het bedrijf wil tijdens de sluiting de komende jaren een zeemuur bouwen van twaalf meter hoog en 1,5 kilometer lang. Uit het rampgebied in oost-Japan blijkt dat die hoogte niet afdoende is. Imamura gaat zich toeleggen op onderzoek naar risico's van tsunami's en aardbevingen voor kerncentrales: "Japanners snappen nog steeds niet hoe destructief een tsunami kan zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden