Noord-Korea

Japan redt illegale Noord-Koreaanse vissers na botsing met patrouilleschip

De Japanse kustwacht heeft maandag tientallen Noord-Koreaanse vissers gered, nadat hun boot op een Japans patrouilleschip was gebotst en gezonken. De zestig mannen zijn op een ander Noord-Koreaans schip retour naar hun land gestuurd; het Japanse schip kon op eigen kracht verder varen.

De aanvaring gebeurde zo’n 350 kilometer van de Japanse kust bij het schiereiland Noto, in de Japanse  ­exclusieve economische zone. Het is niet voor het eerst dat een Noord-Koreaans schip daar onderschept wordt: Japan kampt al jaren met vissers, vooral uit Noord-Korea, die de Japanse wateren illegaal leeghalen. De zee bij Noto staat bekend om zijn inktvissen.

In die regio varen daarom Japanse patrouilleboten die stropers waarschuwen en verjagen met water­kanonnen en elektrische borden. Dit visseizoen, dat begon in mei, hebben de Japanners al vijfhonderd schepen weggejaagd. Vorig jaar ging het om meer dan vijfduizend schepen, meest Noord-Koreaanse, maar ook Chinese, Russische en Zuid-Koreaanse. De Japanse premier Abe zei maandag dat hij alles uit de kast zal halen om stroperij in Japanse wateren te voorkomen.

Overheidscampagne om meer vis binnen te halen

Of dat de Noord-Koreanen zal weerhouden valt te bezien. Volgens Noord-Korea-experts hangt de inktvisstroperij samen met een overheidscampagne van Pyongyang om meer vis binnen te halen. Noord-Korea kampt met grote voedseltekorten: dit jaar is de landbouwproductie naar een nieuw dieptepunt in vijf jaar gezakt. Volgens de Verenigde Naties heeft 40 procent van de Noord-Koreaanse bevolking te weinig te eten.

De vissers staan daardoor onder grote druk om hun quota te halen. Dat zou hen ertoe bewegen om hun eigen visgronden te verlaten en elders hun geluk te beproeven. De druk van het repressieve regime in Pyongyang zou ook verklaren waarom de vissers soms geweld gebruiken als ze worden tegengehouden: in augustus hield een Noord-­Koreaanse schip een Japanse patrouilleboot onder schot.

De Noord-Koreanen gaan ook naar Russische wateren. Alleen al in september onderschepten Russische grenspatrouilles tientallen Noord-Koreaanse vissersschepen in Ruslands exclusieve economische zone, waarbij 30.000 inktvissen in beslag zijn genomen. Honderden vissers werden opgepakt, hun schepen geconfisqueerd.

Lees ook:

Kim Jong-un vindt raketten belangrijker dan voedsel

Ook Kim Jong-un kan zijn geld maar een keer uitgeven, zegt Remco Breuker, hoogleraar Korea-studies in Leiden. Daarbij is de keuze duidelijk: terwijl de Noord-Koreanen honger lijden, gaat het bewapeningsprogramma gewoon door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden