Japan moet actievere rol spelen in de regio

Minori Nagamine (21) Student sales aan de Waseda Universiteit

"Wat Artikel 9 voor mij betekent? Japan heeft niet het recht in het buitenland te vechten. Toch vind ik dat we de grondwet moeten veranderen. De wereld is veranderd sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. De huidige grondwet is niet up-to-date. Mijn oma zegt dat ik verkeerd zit en dat ik niets afweet van de oorlog.

Als er een item over Artikel 9 op de televisie is, dan praten we er wel eens over. Het is onbeleefd om te zeggen, maar ik ben jong en zal hier langer leven dan zij. Dus het maakt mij niet zoveel uit wat zij zegt, of haar generatiegenoten. Er is een groot verschil in denken over de positie van Japan, een generatieconflict tussen jong en oud. China en Rusland zijn sterker geworden, Noord-Korea is onvoorspelbaar. De relatie met de VS is veranderd. In de tijd van mijn oma was Japan een zwak land, zowel economisch als politiek. Ze hadden toen niet het verantwoordelijkheidsgevoel om de wereld veilig te houden. Vroeger dacht men vooral aan zichzelf. Maar de wereld is veranderd en wij moeten ons aanpassen, een meer actieve rol spelen in de regio."

In Duitsland is de grondwet ook veranderd

Kichiro Tominaga (81) Voormalig journalist bij Time Magazine

"De pacifistische grondwet is Japan opgelegd door de Amerikanen nadat wij de oorlog hadden verloren. Daarna lag de focus lang op economische groei, in plaats van het opbouwen van een leger. Zelfs in Duitsland is de grondwet vaak veranderd na de Tweede Wereldoorlog, waarom niet in Japan?

Dit terwijl er veel conflicten in de regio zijn geweest, zoals de Koreaanse oorlog. Japan is een onafhankelijk land, dus we moeten een eigen leger hebben dat ingezet kan worden buiten Japan. Kijk eens naar de wereld om ons heen: alle landen hebben een leger, soms zelfs een atoombom. Wij zijn het enige land dat is aangevallen met een atoombom, maar wij mogen het leger niet inzetten.

De huidige regeringspartij LDP heeft altijd een sterke wil gehad om de grondwet te wijzigen, maar zij zijn tegengehouden door de oppositie. Nu die is verzwakt, lijkt de weg vrij om de grondwet te veranderen. Wij moeten de stabiliteit in de regio in de gaten houden en de machtsbalans bewaken, daarom zeg ik 100 procent ja tegen het schrappen van Artikel 9."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden