Japan maakt excuses voor 'troostmeisjes'

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Yun Byung Se (R) en de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida (L) tijdens hun ontmoeting. Beeld getty
De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Yun Byung Se (R) en de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida (L) tijdens hun ontmoeting.Beeld getty

Japan gaat excuses aanbieden aan Zuid-Korea voor het houden van zogenoemde 'troostmeisjes' tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vrouwen werden destijds als slaaf gehouden in bordelen van het Japanse keizerlijke leger en kregen later de bijnaam 'troostmeisjes'.

Japan en Zuid-Korea hebben nu een akkoord bereikt over het jarenlange geschil. Dit liet de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Yun Byung Se vandaag weten na een ontmoeting met de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida.

Japan erkent zijn verantwoordelijkheid in de kwestie en voelt zich 'diep verantwoordelijk'. Beide partijen kwamen overeen een nieuw fonds op te richten om de slachtoffers te ondersteunen. Japan maakte bekend 1 miljard yen (7,5 miljoen euro) aan het fonds bij te dragen om de vrouwen te helpen.

Grootste obstakel
"Premier Shinzo Abe drukt als minister-president van Japan zijn oprechte gevoel van excuses en berouw uit voor allen die als 'troostmeisjes' veel leed en ongeneeslijke psychische en lichamelijke wonden hebben ervaren'', zei minister Kishida op een persconferentie.

De controverse over de 'troostmeisjes' vormde tot nu toe het grootste obstakel voor verbetering van de betrekkingen tussen beide Oost-Aziatische landen.

De kwestie van de 'troostmeisjes' was ook een gevoelig onderwerp in de relaties met Nederland. Naar schatting 200.000 vrouwen uit onder meer China en Korea werden door Japanners in de oorlog gedwongen als prostituee te werken. Ook in Nederlands-Indië kregen vrouwen hiermee te maken. In 1993 betuigde Japan hierover spijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden