Japan maakt einde aan WK voor Nederlands vrouwenelftal

Anouk Dekker na afloop van de wedstrijd Beeld anp
Anouk Dekker na afloop van de wedstrijdBeeld anp

Nederland heeft op het WK niet voor een stunt kunnen zorgen tegen Japan. Tegen de regerend wereldkampioen werd de ploeg van Roger Reijners op de tekortkomingen gewezen. Met een 2-1 nederlaag tegen regerend wereldkampioen kwam er een einde aan het debuut van Nederland op het hoogste voetbalpodium. En de conclusie moet luiden dat verschil met de wereldtop nog aanzienlijk is.

Fred Buddenberg

Door de uitschakeling in de achtste finales haalde het Nederlandse vrouwenteam ook de vooraf gestelde doelstelling niet: een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Brazilië. Nederland had daarvoor bij de beste drie Europese landen op dit WK moeten eindigen en dat lukte niet.

In de wedloop naar de Spelen krijgt Nederland nog wel een herkansing. Omdat Engeland, dat met Frankrijk en Duitsland wel de kwartfinales haalde, afziet van deelname aan de Spelen, resteert er nog een plaatsbewijs. Nederland speelt begin volgend om dat ene ticket in een minitoernooi met Zwitserland, Noorwegen en Zweden, de drie andere Europese ploegen die in de achtste finales bleven steken.


In het met 27.000 toeschouwers gevulde BC Place Stadium in Vancouver kon Nederland tegen Japan opnieuw niet het spel laten zien wat het graag speelt. Dat had uiteraard met de kwaliteiten van de tegenstander te maken. Evenals eerder tegen China had de jonge ploeg moeite met het snelle en behendige voetbal van de Japanners.

Nederland kwam al snel op achterstand, nadat Melis eerst een uitgelezen kans had gemist om Nederland op voorsprong te zetten. Na een splijtende pass van Martens verslikte Melis, in vrije positie voor het Japanse doel, zich in de bal. Voordat ze met links wilde uithalen, tikte ze de bal met de rechtervoet weg.

Niet snel daarna profiteerde Ariyoshi van wanorde in de Nederlandse defensie. Nadat Ogimi op de lat had gekopt, werkte Van Dongen de bal slecht weg. Daarna toucheerde de linksback het strakke schot van Ariyoshi, waardoor keepster Geurts kansloos was.

Aanvallende onmacht
Na die domper sloop er besluiteloosheid en angst in de Nederlandse ploeg. Japan leunde achterover en loerde op de tegenaanval. En daar zijn de technisch begaafde en snelle Aziaten meester in. Bijna iedere offensieve actie van Japan was dreigend. Na een hoogstandje van Ohno schoot Sameshima over.

In alle linies hadden de Nederlandse speelsters de handen meer dan vol aan de behendige, balvaste en creatieve Japanse balkunstenaars. Schrijnend was opnieuw de aanvallende onmacht van Oranje. De door de Japanse bondscoach Sasaki nog zo geroemde - en zo zei hij ook gevreesde - voorste linie van Nederland kon wederom geen vuist maken.

Bondscoach Roger Reijners troost Sherida Spitse Beeld ANP
Bondscoach Roger Reijners troost Sherida SpitseBeeld ANP

Geen risico's
Alleen Martens wist zich met een aantal acties te onderscheiden, maar Melis en vooral Miedema kwamen in het spel niet voor. Het ondermaatse spel van de aanvallers vormde wel de grootste tegenvaller op dit WK. De zo offensief ingestelde ploeg sloot het WK af met de schamele productie van drie treffers.

Reijners wisselde in de tweede helft Van de Donk voor Van de Ven. Maar de behoudende coach durfde het niet aan meer risico's te nemen. Waarom bracht hij bijvoorbeeld niet Roord of Van de Sande, de aanvalster die met haar snelheid wellicht nog iets had kunnen forceren.

Nadat in de slotfase de Japanse verdedigster Sameshima bijna haar eigen doelvrouw Kaihori had gepasseerd, beloonde Van de Ven, net als tegen Canada, haar invalbeurt met een treffer. Haar kopbal werd door Fukumota volledig verkeerd beoordeeld. Vlak daarvoor had Japan via een fraaie treffer van Sakaguchi het duel echter al beslist.

Manon Melis en Kirsten van de Ven na het verlies Beeld anp
Manon Melis en Kirsten van de Ven na het verliesBeeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden