Japan jubelt om Spelen in Tokio

NOC-NSF blij met veilige keuze

"Een enorme opsteker voor ons land", jubelde de Japanse premier Shinzo Abe. De hoofdstad van zijn land is uitverkoren als locatie voor de Olympische Zomerspelen van 2020. Behalve Tokio waren ook Istanbul en Madrid in de race. Abe was speciaal naar Buenos Aires gekomen om het Internationaal Olympisch Comité ervan te overtuigen dat zijn land de gevolgen van de nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima van 2011 onder controle heeft.

"Aan de Spelen van 1964 (die ook in Tokio werden gehouden, red) hebben we goede herinneringen", reageerde directeur Gerard Dielessen van de Nederlandse sportkoepel NOC-NSF. "Dat waren de Spelen van Anton Geesink. Ik ben benieuwd welke Nederlander Tokio 2020 gezicht zal geven."

De sportkoepel is blij met de keuze voor de Japanse stad. "Tokio presenteerde solide en tegelijk inspirerende plannen om met de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 de sport grote maatschappelijke betekenis te geven", aldus Dielessen.

"De hoofdstad van een stabiel land, dat zal een grote factor zijn geweest", reageerde Maurits Hendriks, chef de mission bij in ieder geval de Spelen in Sotsji (2014) en Rio de Janeiro (2016). "Het was het minst risicovolle bid."

Hendriks ziet maar één nadeel in de keuze voor de Japanse stad: "Na Rio de Janeiro worden het voor ons opnieuw kostbare Spelen. Dat is wel een zorg. Het zijn niet de eenvoudigste operaties. We moeten ons ter plekke goed kunnen voorbereiden. Dat wordt een zware belasting met ook nog de winterspelen van 2018 in Pyeongchang."

(anp, trouw)

Gouden krans
"De olympische waarden zijn voor mij ook als staatshoofd nog steeds heel waardevol", zei koning Willem-Alexander gisteren in Buenos Aires bij zijn afscheid als lid van het Internationaal Olympisch Comité. Het IOC benoemde de koning tot erelid en schonk hem een gouden olympische krans, de hoogste onderscheiding binnen het IOC. Willem-Alexander was sinds 1998 lid van het IOC. Hij wordt opgevolgd door oud-minister Camiel Eurlings.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden