Japan is miljarden meer kwijt aan ramp Fukushima-reactor

De ramp met de kernreactor in het Japanse Fukushima pakt tweemaal zo duur uit als eerder geschat. De totale kosten voor opslag van het afval, ontsmetting van de omgeving, ontmanteling van de centrale en compensatie voor de slachtoffers lopen volgens het ministerie van handel op tot 168 miljard euro, zo meldt de zakenkrant Nikkei.

In de nieuwe cijfers van het ministerie stijgen de kosten sterk in vergelijking met de schatting van drie jaar geleden. De compensatie voor de slachtoffers wordt meer dan twee keer zo duur, vooral omdat er meer mensen aanspraak kunnen maken op een vergoeding voor geleden schade dan eerder werd geschat.

De kosten voor de ontmanteling kunnen sterk stijgen, doordat de schade in de reactor nog groter is dan werd gedacht. Maar aan deze schade durft het ministerie nu geen exact bedrag te verbinden. Posten zoals de ontsmetting en de tijdelijke opslag lopen minder sterk op.

De overheid heeft steeds gezegd dat de eigenaar van de centrale, energiebedrijf Tepco, de kosten moet opbrengen.

Maar nu zullen de Japanse huishoudens toch moeten meebetalen via hogere stroomtarieven, zo meldt Nikkei op basis van bronnen bij de overheid. Het ministerie wil dat niet bevestigen. Op kortere termijn zal waarschijnlijk de rentevrije lening aan Tepco verhoogd worden.

Drie tsunami's verwoestten de kerncentrale bij Fukushima, na een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter in maart 2011. Dat was de zwaarste beving in de moderne geschiedenis van Japan, waar aardbevingen vaak voorkomen.

Meer dan 18.000 mensen stierven door de ramp in Japan, tienduizenden raakten hun huizen kwijt, circa een miljoen huizen werd verwoest of beschadigd, net als duizenden wegen, bruggen en spoorlijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden