Japan hervat walvisvangst

Bij Antarctica mag het niet meer, maar in Stille Zuidzee kan 'wetenschap' nog haar gang gaan

Dat Japan de jaarlijkse walvisjacht doorzet ondanks een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, komt niet als een verrassing. Een kleine groep beleidsmakers en lobbyisten blijft de walviscultuur presenteren als essentieel onderdeel van de Japanse samenleving.

Zij kwamen deze week met honderden lobbyisten voor het parlementsgebouw in Tokio bijeen om de walvisjacht te promoten. Tijdens de bijeenkomst werd sashimi, kotelet en steak van walvisvlees geserveerd en klonk de toost 'Walvis!'.

De minister van landbouw benadrukte opnieuw hoe belangrijk de walvissen voor de Japanse wetenschap zijn - een al lang achterhaald excuus voor de jacht.

Hoewel Japan belooft minder walvissen te doden, maakte het gisteren bekend eind deze maand weer te beginnen met de jaarlijkse jacht in de Stille Zuidzee. Tot grote verontwaardiging van milieuclubs.

Juist deze maand had het Internationaal Gerechtshof een streep gehaald door de walvisvaart in de Zuidelijke IJszee, vlakbij Antarctica. Dit gebeurde nadat Australië een zaak had aangespannen. Japan belooft zich aan die uitspraak te houden.

Maar in de Stille Zuidzee gaat het gewoon door. Daar heeft Japan een zelfde, maar kleiner programma lopen. In het vonnis werd daar niet over gerept, hoewel de rechters Japan aanspoorden met het hele walvisprogramma te stoppen. Vorig jaar werden in de Stille Zuidzee drie keer zoveel walvissen gedood als bij Antarctica. Milieuclubs als Sea Shephard hebben de jacht bij Antartica met succes weten te traineren.

Japan benadrukt dat het zich houdt aan de internationale verdragen en dat het ook in de Stille Zuidzee minder walvissen zal vangen dan voorheen. "We gebruiken de dieren alleen nog voor wetenschappelijk onderzoek", aldus de Japanse minister van landbouw.

Hoewel Japan lid is van de Internationale Walvisvaartcommissie die in 1986 een verbod afkondigde op de walvisjacht, gaf het land zichzelf een vergunning om op de beesten te mogen jagen. Het eten van walvisvlees is traditie in Japan, maar loopt wel terug. De overheid houdt de walvisjacht al jaren met subsidies overeind.

Wanneer de walvisjacht start, is nog niet bekend. De boten zouden dinsdag vertrekken, maar dat is een dag voordat president Obama het land bezoekt. Hij heeft de jacht altijd veroordeeld en de vissers wachten waarschijnlijk tot na zijn vertrek.

De activisten van Sea Shephard staan al klaar om weer actie te voeren. Japan zint op nieuwe maatregelen tegen de actievoerders. Vorige week begon Japan in de VS een rechtszaak tegen Sea Shepherd om toekomstige acties te verbieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden